húsvét

2019.04.22. 20:00

Tűzoltó fecskendővel, vízipisztollyal is áztatták a lányokat

Sivalkodással, futkosással, menekülő lányokkal és asszonyokkal telt a húsvéthétfő Tolna megyében. A fiúk és férfiak nem fogták vissza magukat, még tűzoltóautó fecskendőből is szórták a vizet, hogy szárazon ne maradjon a fehérnép. A megyében több településen ételszentelést tartottak, Kismányokon bukovinai székely szokás szerint.

Munkatársainktól

Fotó: TEOL

„Rózsa, rózsa szép virágszál, szálló szélben hajladozzál, meglocsollak, illatozzál”. Ilyen és ehhez hasonló kedves versekkel köszöntötték a Völgység Néptánc Egyesület ifjai a lányokat a bonyhádi rendezvénytéren, a Kaszinókertben, amelyet néhány hónappal ezelőtt adtak át a helyieknek. Miután meglocsolhatták őket illatos kölnivel, és elfogadták tőlük a kalapjaikba tett hímestojást, elkezdődött a móka. A lányok a füves területre futottak, a fiúk később szódásüvegekkel és a vízipuskákkal rohanták le őket. Végül nem menekülhettek.

Bátaszéken néhány lányhoz tűzoltóautóval érkezett locsoló. Bóta Gyula, a város önkormányzati tűzoltóinak parancsnoka elmondta, hogy szerettek volna a húsvéti hagyományok ápolásához modern módon hozzájárulni, ezért versenyt hirdettek. Az az öt nevező, aki a tűzoltóság Facebook-oldalán megosztott locsoló versével a legtöbb kedvelést gyűjtötte, hétfőn gépjármű fecskendővel és egy tűzoltó rajjal mehet egy általa kiválasztott lányhoz. A tűzoltók emellett a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület locsolkodásába is becsatlakoztak, szeretnék ugyanis, hogy a civil lakosság ne csak akkor találkozzon velük, amikor baj van – tette hozzá Bóta Gyula.

A cikói legények is őrzik a hagyományt: húsvét hétfőn népviseletbe öltözve, vödörrel felszerelkezve, zeneszó és lovaskocsi kíséretében járták a portákat a faluban, hogy meglocsolják a lányokat. A résztvevő ifjú hölgyek pedig, ahogyan kell, megvendégeléssel és szintén népviseletben várták az ifjakat. Mint megtudtuk, 2016-ban elevenítették fel a helyi fiatalok a szép és látványos hagyományt, idén több mint egy tucat háznál álltak meg. Hétfőn éppen az utolsó helyszínnél jártak, amikor megjöttek a bonyhádi önkéntes tűzoltók, akik a maguk módján, fecskendővel szórták meg a lányokat.

Több településen tartottak húsvéti ételszentelést. Közöttük Kismányokon, a nagyszombati szentmise után, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének szervezésében. A bukovinai székely szokás szerinti kokonyaszentelésre több mint húsz településről érkeztek az ünneplők. A mintegy ötven kosárban található ételeket és italokat Mészáros István kalocsai prépost áldotta meg.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Székely Porta udvarán rendezett eseményen elmondta, öröm a számára, hogy a közösség tagjai szükségesnek érzik népszokásuk újra élővé tételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában