Szúnyogirtás

2019.05.28. 12:30

Folytatódik a lárvák gyérítése a Dunánál

Hanol Erzsébet

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt napok időjárása kedvezett a szúnyogok fejlődésének, ezért a Duna mentén több területen ismét gyérítik biológiai módszerrel a lárvákat. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a biológiai módszer csak a szúnyoglárvákat pusztítja el.

A héten 2200 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a biológiai készítményt, és 12 ezer hektáron, 52 település belterületén kezdik meg a kifejlett szúnyogok gyérítését.

Az ez utóbbihoz felhasznált irtószer hatóanyaga a deltametrin, amely számos otthoni rovarirtó spray-ben megtalálható. Az irtószert nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot, és kizárólag lakott területen. A szúnyogokon kívül csupán olyan érzékenyebb rovarok pusztulhatnak el, mint a repülő levéltetvek vagy a muslicák; a rov­arevő madarak fő táplálékát jelentő bogarak és legyek tömeges pusztulásától nem kell tartani.

A szúnyogok száma úgy is csökkenthető, ha a ház körül mindenki gondoskodik pangó vizek megszüntetéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában