tapasztalatcsere

2019.06.21. 15:30

A pszczynai kastélyt is megnézhették

Wessely Gábor

Fotó: Beküldött kép

A Tolna megyei Kéty község 2016 óta áll kapcsolatban a lengyelországi, szintén Kęty nevű kisvárossal. Eleinte csak a települési vezetők tettek látogatásokat, aztán tágították a kört, s felvették egymással a kapcsolatot a civil szervezetek – mindenekelőtt a hagyományőrzők –, most pedig, az elmúlt hét végén a gazdasági élet szereplői, s azon belül a vízműves szakemberek számára nyílt mód a tapasztalatcserére.

Gödrei Zoltán polgármester elmondta, tovább bővítik az együttműködést. A cél az, hogy a lakosság egésze profitálhasson a partnerségből. Az ehhez vezető úton az első lépést szeptember 15-én teszik meg, amikor magyar estet rendeznek a lengyeleknél. Bemutatják az itteni ételeket, borokat, népzenét, néptáncot, és a nyugdíjasok kulturális műsorát.

A múlt heti látogatás apropója az volt, hogy Kétyen még nincs, de várhatóan hamarosan lesz szennyvízhálózat. (Az ezzel kapcsolatos pályázat kormányzati jóváhagyásra vár.) Ezért tekintették meg a lengyel kisvárosban jól működő rendszert. A delegáció tagja volt a regionális víziközmű-cég igazgatója, Artim Andrásné, aki segítette a szakmai kérdésekben való eligazodást. Szabadidős programról is gondoskodtak a vendéglátók. Ennek során ellátogattak a magyarok Wadowicébe, ahol II. János Pál pápa született, s ahol az emlékmúzeuma található. Megnézték a pszczynai kastélyt és a witkowicei tűzoltóság épületét. Ez utóbbi helyen a hagyományőrző egyesület műsorát is megtekintették.

Lengyel delegáció legutóbb május 18-án járt Kétyen, akkor a falunapon látták őket vendégül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában