falusi forgatag

2019.06.30. 20:00

Falunapok, fesztiválok hétvégéje volt megyeszerte

A nyár a falunapok, fesztiválok, találkozók szezonja. Június utolsó hétvégéje is bővelkedett színes eseményekben.

Budavári Kata

20190629 ,Szakály, Minden évben egy alkalommal falunapot tartanak a faluban. Fotó: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Először rendezte meg Felsőnána az elszármazottak találkozóját, amelynek a vártnál is jobb volt a fogadtatása. A templom mellett felállított sátorban kora délután úgy háromszázan nézték a kulturális műsort, illetve beszélgettek esetenként évek óta nem látott barátokkal, rokonokkal. Volt, aki elmesélte, közel ötven éve költözött el a településről, és igen nagy örömmel vette a meghívást. Nagy sikere volt a délelőtt a művelődési házban megnyílt Életünk darabja kiállításnak, amelynek fotói sokakban szép emlékeket idéztek. Bognár László polgármester úgy gondolja, öt évente érdemes megrendezni ezt az összejövetelt.

Nem mesze Felsőnánától, Szakályban viszont már a harminckilencedik Kaposmenti Fiatalok Találkozóját szervezték erre a hétvégére. A jó értelemben vett népünnepélyen a nagy meleg ellenére öt-hatszázan nézelődtek, szórakoztak, ettek, és ittak. Annak idején a rendezvény úgy indult, hogy néhány fiatal kisebb focikupát rendezett, ezt a hagyományt megtartva most nyolc csapat mérte össze tudását. Lehetett főzni, a gyerekeknek játszani a légvárban, körhintázni, édességet, fagyit, játékot vásárolni. Nem maradt el a habparty, a délután pedig lényegében a retro jegyében telt, mások mellett olyan neves fellépőkkel, mint Nádas György humorista és Kovács Kati Kossuth- és Liszt díjas énekes. Szintén a régi időket idézte, ugyanakkor újdonság volt a harminc évnél idősebb járművek kiállítása.

Nagymányokon a tavalyi sikeren felbuzdulva ismét Pityóka fesztivált rendezett a székely kör. Nagy Tiborné szervező tájékoztatása szerint szép számú közönséget vonzottak a krumplis fogások és a fellépők, köztük több gyermek csoport. Szerepelt a 70 tagú Bukovinai Székelyek Egyesített Kórusa, amely különösen jól szól zenekarral, és amely a héten Csíksomlyóba készül. A nagymányoki, kakasdi, kétyi, kisdorogi és teveli kórusok tagjaiból álló csapat e hétvégi fellépését egyfajta főpróbának szánta a csütörtöki Ezer Székely Leány Napján esedékes fellépés előtt. A főpróba kiváló volt, akárcsak a pityókás ételek, így a kemencében sült kovászos krumplis kenyér, a hagymás és szalonnás nudli, a krumplis lángos és fánk.

Pincehelyen egészen más jellegű rendezvényre jöttek össze. A Pincehelyi Lovassport Egyesület kettes fogathajtó és póni fogathajtó versenyt rendezett. Oszkó Ferenc főszervezőtől megtudtuk, a megmérettetés „C” kategóriás megyei forduló volt. Az országos döntőbe a nyolc megyei verseny után az első három helyezett kerül. „C” kategóriás kettes fogathajtásban első Völgyesi Balázs, Fejér megyei versenyző lett, a második Oszkó János, Oszkó Ferenc bátyja, míg a harmadik a döbröközi Farkas Géza. A „D” kategóriában első lett Paksról Gazdag Judit, második Burján Zsófia, a harmadik Boros Zoltán Fejérből. A póni fogathajtás győztese a Bács-Kiskun megyei Végi Tibor, a második az ozorai Dölles Csaba, harmadik a baranyai Pongrácz Nikolett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában