rabsicok

2019.06.21. 11:30

Orvvadászok a határban, lámpázzák az őzeket

Megszaporodott a rabsicok száma, mondta olvasónk, Molnár István, a Bátaszéki Keskenyi Földtulajdonosi Vadásztársaság egyik tulajdonosa, aki telefonon kereste meg szerkesztőségünket.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Megszaporodott a rabsicok száma, mondta olvasónk, Molnár István, a Bátaszéki Keskenyi Földtulajdonosi Vadásztársaság egyik tulajdonosa, aki telefonon kereste meg szerkesztőségünket.

Két autót is megfigyeltek több éjszakán keresztül, akik őzet próbáltak meg befogni. A rabsicokat elkapni sajnos eddig nem sikerült. Úgy gondolják, vadászok lehetnek, mert a lopakodók nagyon is tisztában vannak azzal, hogy milyen szokásaik vannak a hivatásos vadászoknak. Aki este 7 óra körül indul vadászni, az éjfél körül ér haza, aki pedig éjszaka megy – jellemzően 2-3 óra között ér ki a területre és reggelig van az erdőben. A rabsicok így éjfél és kettő óra között próbálnak meg orvvadászkodni.

Az emberben felmerül a kérdés, ha valóban vadászokról van szó, akkor vajon miért, milyen indokból rabsickodnak, hiszen hivatalosan is gyakorolhatják a szenvedélyüket. Molnár István szerint a trófea és az őzhús az, ami rossz irányba viheti az érintetteket. Őzet viszonylag könnyű befogni, mondta a vadász, elég „meglámpázni” – rávilágítanak az autók reflektorával – és a szegény állat szinte ledermed.

A talált nyomok is erre utalnak, hiszen a gépkocsik kerekei az erdő szélén lévő búzát taposták le alaposan, ahogyan ráfordulhattak az őzekre.

Ha elkapják a rabsicokat, akkor rendőrt hívnak, nem kockáztatják meg, hogy maguk intézkedjenek, hiszen fegyver van az érintetteknél, és nagyon sokat veszíthetnek azzal, ha személyükre fény derül, mondta Molnár István. Ha valóban vadászokról van szó, akkor a büntetés mellett még a vadászattól való eltiltást is el kell szenvedniük.

Molnár István elmondta, egymást beosztva, éjszaka is őrködnek a területeiken, bíznak abban, hogy így visszariasztják az orvvadászokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában