több fészekalj elpusztult

2019.07.30. 12:30

Fekete éve van a fekete gólyáknak

Hanol Erzsébet

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Gemenc közel 18 ezer hektárnyi erdőségében harmincöt pár fekete gólya költ, így egész Európában ez az általuk legsűrűbben lakott terület. Ez az év azonban nem kedvezett e félénk madárnak. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményében azt írják, hogy idén huszonnyolc fészekben bizonyíthatóan megkezdték a költést a gólyák, a májusi hűvös, csapadékos időjárás nem kedvezett az éppen kikelő fiókáknak, több fészekalj már akkor elpusztult. Azok közül, amelyek sikeresen átvészelték ezt az időszakot, jó pár fészekben a tartós táplálékhiány miatt további fiókák, de akár teljes fészekaljak is elpusztultak.

A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai figyelemmel kísérték a fészkeléseket, így pontos adatok állnak rendelkezésre mindegyik párról. Az idei eredmény igen lehangoló: mindössze hat fészekből repült ki összesen tizennégy fióka.

A szomszédos Béda-Karapancsa Tájegység Duna menti részén is hasonlóan gyengék lettek az idei eredmények. Ott tíz megkezdett költésből csupán három esetben volt kifejlett fióka, összesen öt példány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában