madarak

2019.07.10. 11:40

Nagyon hálásak az itatókért

Hálásak lesznek a madarak, ha felfrissülésüket kihelyezett itatókkal segítjük. Ehhez elég egy nagyobb virág­alátét is.

Hanol Erzsébet

20190704 ,Fácánkert , Madárlesből fotózott madarak Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Madaraink többségének naponta többször innia és akár fürdenie is kell, ami az egyre szárazabb nyarakon mind nagyobb kihívást jelent számukra – írják a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Itatók kihelyezését ajánlják, amelyekhez mindig több madár jár, mint ahány a közelben költ. Különösen kánikulában gyakori jelenség, hogy akár kilométernyi távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz.

Kis túlzással szinte bármilyen vízmegtartó képességgel rendelkező tárgy alkalmas madáritatónak. A legjobb a kerek vagy szögletes, 40–50 centiméter átmérőjű, vagy ennél nagyobb, 5–7 centiméter mély műanyag virágalátét. A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5–10 centiméternél mélyebb víz, és még a megfelelő mélységű itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni. A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében figyelni kell a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.

Amennyiben az itató egyedüli célja a madarak és más állatok segítése, akkor a talajszinttől az ablakpárkányig szinte bárhol elkezdhető az itatás. Kánikulában a nyílt, napsütötte itató és környezete akkor igazán vonzó a madarak számára, ha a közvetlen közelében árnyékot adó növényzet vagy kerti bútorok is vannak. A sűrű bokrok közelsége azért is kedvező, mert remek kilátást, ugyanakkor takarást biztosít a tollászkodáshoz, ami a madarak életének fontos része, erre nap mint nap sok időt szánnak.

Az itatók vizét naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott menyiséget pótolni kell. Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes az itatót kitisztítani.

 

Veszélyek

Nem alkalmasak madáritatónak a hordók, az esővízgyűjtők, az udvaron hagyott vödrök, a nyitott emésztők. Sőt, nem megfelelő kialakítás – meredek, csúszós oldalfal és 10 centiméternél nagyobb mélység – esetén még a kerti tó is madárcsapda. A szomjas madarakat ugyanis mágnesként vonzza a víz csillogása, és miközben inni vagy fürdeni próbálnak, belecsúszhatnak, a pillanatok alatt átvizesedő, elnehezülő tollazattal nem tudnak kimenekülni és megfulladnak. A kerti tavak építésénél érdemes sekély parti részt kialakítani. A locsolás ugyan nem váltja ki az itatást, de ha van rá lehetőség, és nincs öntözési tilalom, kora délelőtt vagy késő délután tanácsos 15–20 percre beindítani a locsolófejeket. Ilyenkor gyönyörködni lehet a földigilisztákra és csigákra vadászó rigókban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában