orvosi utasítások

2019.07.15. 11:30

Nem tanácsos összevissza szedni az antibiotikumot

A túlzott antibiotikum-fogyasztás és az internetdoktorba vetett hit komoly károkat okozhat. A gyógyulás érdekében orvosnak és a betegnek kell együttműködnie.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: goodluz

Annak, aki betartja orvosa utasításait, nehéz elképzelni, miként is lehet antibiotikumból túl sokat vagy rosszul adagolva szedni. Ezek a gyógyszerek ugyanis vénykötelesek, tehát nem annyit vásárolunk belőle a patikában, amennyit mi gondolunk.

Dr. Tusa Annamária szekszárdi házi gyermekorvos azonban tudja, miként lehetséges ez. – Baj akkor van, és ez inkább a felnőttekre jellemző, ha a beteg elkezdi szedni az antibiotikumot, és megszakítja a kezelést, azaz megmarad pár szem a gyógyszerből. Ezeket aztán később megint elkezdi szedni. A nyáron jellemző húgyúti fertőzéseknél is többen könnyen ezekhez nyúlnak, holott ilyen esetekben vizeletvizsgálat szükséges, ráadásul az ilyen betegségek többségét vírus okozza – mondja a szakember. Előfordul az is, hogy a gyermeknek javallott gyógyszert a szülő magának is szeretné felíratni.

Dr. Tusa Annamária dolgozott kórházban is, ott tapasztalta azt, hogy esetenként a háziorvosok túl széles spektrumú gyógyszert alkalmaztak, amely a betegség típusának viszont nem felelt meg. Lényegében ágyúval lőttek verébre, a találat azonban elmaradt.

A gyermekorvos és dr. Schranz Róbert felnőtt háziorvos is megerősítette, hogy vannak olyan páciensek, akik korábban szedett, bizonyos esetekben elavult gyógyszerekhez ragaszkodnának. Autentikus forrásnak régen a szomszédasszonyt, ma Internet doktort tekintik, így sok a téves információ. Azt viszont nem tudják, hogy a légúti megbetegedések úgy kétharmadáért vírusok felelnek, ezekre nem, csupán a másodlagos fertőzésekre lehet antibiotikumot adni.

A túl sok antibiotikum okozhatja a gyógyszer közvetlen mellékhatásait, például bőrkiütést, hasmenést, emellett a kórokozók ellenállóvá válnak, azaz a gyógyszer nem lesz hatásos, a továbbiakban a beteget nem lehet meggyógyítani vele.

Életből lopott esetek filmeken

A kislány az óvodából hazaérve kedvetlen, bágyadt és lázas. Az anya aggódik nemcsak gyermekért, hanem a munkahelye miatt is, mert csak két napig hiányozhat. Felhívja a kislány csoporttársának anyukáját, hogy pár napja, hasonló tünetre milyen gyógyszert kapott a gyermeke. Kiderül, antibiotikum-szirupot kellett szednie, amitől három nap alatt teljesen meggyógyult, igaz, neki a mandulái nagyon meg voltak nagyobbodva. Az anyuka még este végigböngészi az internetet, ahol „Google doktor” szintén antibiotikumot javasol torokfájásra. Másnap felháborodva követeli az antibiotikumot a háziorvosnál, aki csak orrsprayt, köptető szirupot és lázcsillapítót írt fel.

Ilyen és ehhez hasonló, az életben nagyon gyakran előforduló esetekről tekinthetnek meg kisfilmeket az érdeklődők a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja országos lakossági kampányában, amelynek szeptemberben Bonyhád lesz az egyik állomása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában