almanach

2019.08.20. 07:00

A paksi beruházás miatt nőhet a reptér forgalma

Külföldről is érkeznek érdeklődők Őcsénybe, pilótaoktatásra. A település adottságai jók: ápolják a sárközi hagyományokat, közel a megyeszékhely, a szekszárdi borvidék és a gemenci erdő.

Wessely Gábor

A Tolna megyei kistelepülések közül talán Őcsény rendelkezik a legjobb adottságokkal. Repterének, a gemenci erdő, a szekszárdi borvidék közelségének és a sárközi hagyományápolásnak köszönhetően egyre ismertebbé váló turistacélpont. Az is nagy előnye, hogy egy ugrásra van a megyeszékhelytől. A közelséget mutatja, hogy a Szekszárd római neveként ismert Alisca – Alisca-erőd, a limes része – Őcsény közigazgatási területén található, a ma Gábor-majorként ismert részen. Ez is turistacsalogató látványosság lesz majd. Már építik a hozzá vezető utat. Feltárására, bemutatására még kell költeni. Mindenesetre a világörökségi helyszínekről döntő UNESCO-bizottság felvette a várományosi listára a római védvonal magyarországi szakaszát. (Ugyanezt kérte Németország, Ausztria és Szlovákia is.)

A 2500 lakosú település lélekszáma stagnál, ami hazai viszonylatban jónak számít. Óvodás és bölcsődés 90 van, iskolás 170. A születések száma meglehetősen szórt. Volt olyan év, amikor csak öt gyerek jött világra, volt, amikor 34. A fiataloknak sok programot kínálnak: kézműveskedést, a sárközi hagyományok megismerését vagy nyári tábort a Rózsa lovas tanyán. S persze a repülés és a hőlégballonozás is vonzza őket. A 172 hektáros reptér önkormányzati tulajdonban van. Innen indulnak a környékbeli földek fölé a mezőgazdasági repülőgépek és helikopterek, de van kisgépes pilótaoktatás is, amelyen külföldi tanulók is részt vesznek. Ha beindul a Paks II. beruházás, vélhetően megnő majd a forgalom, hisz ez lesz az építkezéshez legközelebbi légi kikötőtő. (Igaz, hogy csak kisgépek fogadására alkalmas.) Innen, autópályán húsz perc az út az atomvárosig. Ez a munkavállalók és az ingatlanvásárlók számára is fontos szempont. Tervezik egy hatszáz méteres, betonozott kifutópálya építését.

A falu nagyságához képest elég élénk a civil élet. A nonprofit szervezeteket és az egyházakat évi ötmillió forinttal támogatja az önkormányzat. A legnagyobb összeget a Bogár István Hagyományőrző Egyesület és a sportkör kapja. De az óvodai alapítvány és a nyugdíjas klub is jelentős összegből gazdálkodhat.

Nincs bankfiók

Vannak eredmények: orvosi rendelő, óvoda-, iskola-felújítás, ivóvízhálózat, tizenhárom utca korszerűsítése, új szenny­víztelep létesítése, reptéri beruházások. Ugyanakkor van egy sokakat érintő, s pillanatnyilag megoldatlan probléma: a közelmúltban bezárta őcsényi fiókját a Hungária Takarék. Emiatt az ott élők, és az odalátogató bel- és külföldi turisták bank és bank­automata nélkül maradtak. A falu vezetői megpróbálnak más pénzintézettel megállapodni arról, hogy legalább automatát biztosítsanak. Egyelőre ígéreteknél többet nem kaptak.

Javításra váró kerítés

A temető kerítése egyes helyeken nagyon rossz állapotban van. Ezt szeretnék helyrehozni a közeljövőben. Vizesblokk létesítését is tervezik, hogy a gyászolók, ha hosszabb időt töltenek a sírkertben, elmehessenek vécére, illetve kezet moshassanak.

Amit már elvégeztek: hatszázezer forintból hat, I. világháborús sírt újítottak fel a Honvédelmi Minisztérium támogatásával. A lehetőségekhez mérten rendben tartják a temetőt. A gazt levágják, illetve gyomirtóznak. Bár kevés e munkára az ember, és az eszközpark sem elégséges.

A szemétdomb helyére napelemeket telepítenek

A polgármester, Fülöp János 2006 óta áll az önkormányzat élén. Azt tapasztalta, hogy a kistelepülések fejlesztése csak a pályázati lehetőségek kihasználásával valósítható meg. Ahol nincs jelentős ipar­űzési adót fizető nagyüzem, ott csekély az önerő. Kitörés az infrastrukturális és a turisztikai fejlesztésektől remélhető. Ezért pályáztak az egykori római erődhöz vezető út kiépítésére. A százmilliós projekt jelenleg hetvenszázalékos készültségű.

Felszámoltak egy illegális hulladéklerakó telepet. Erre a célra hárommillió forint támogatást kaptak az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A helyén egy napelemparkot szeretnének létrehozni.

A reptér épületeinél energetikai korszerűsítést hajtottak végre, mintegy 70 millióból.

Nyertek a polgármesteri hivatal felújítására húszmilliót, és a közétkeztetést végző konyha korszerűsítésére 22 milliót. Ám ezek a beruházások csak később valósulhatnak meg, mert mire a pályázatok átfutottak, úgy megemelkedtek a kivitelezői árak, hogy kiegészítő forrás után kell nézni.

Régi terv az Árpád sor csapadékvíz-elvezetésének megoldása. Egy korábbi sikertelen pályázat után most újra próbálkoznak. Fontos lenne a munka elvégzése, mert ötven ingatlan érintett. Nagy esőzésekkor a víz elönti a szuterénokat. Bíznak abban, hogy ez a gond is megoldódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában