Neves bírák a táblán

2019.09.25. 20:00

Itt mindig emelt fővel járhat az igazság eszméje

Emléktáblát avattak ma délelőtt a Szekszárdi Törvényszék aulájában, amelyen a királyi törvényszék, majd megyei bíróság és most ismét törvényszék, valamint a Szekszárdi Járásbíróság korábbi elnökeinek nevét örökítették meg.

Ihárosi Ibolya

2019.09.25 , Szekszárd, A Szekszárdi ügyészség nyílt napot tartott. Minden résztvevő betekintést kaphatott a mindennapi munkájukba. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az ünnepséget megnyitó beszédében dr. Csullag Józsefné egyebek közt az Tolnavármegye című újságban megjelenteket idézte: „Az újonnan emelt palotában az igazság eszméje mindenkor emelt fővel járjon .” Majd hozzátette, úgy hiszik, hogy teljesítik, és nap mint nap valóra váltják e kívánságot, miként az elődök, e bíróságok névtelenség homályába tűnő bírái is tették.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke üzenetét, dr. habil. Osztovits András tanszékvezető egyetemi docens, az OBH főosztály-vezetője olvasta fel. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az idén 150 éve fogadta el az országgyűlés a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvényt, amely elválasztotta a bíráskodást a közigazgatástól. Megteremtve ezzel az igazságszolgáltatást, mint önálló hatalmi ágat és kimondta a bírói függetlenséget. Az OBH négy éve indította útára a bíróságok helyi történetének a feltárását és hagyományok ápolását támogató Ráth Györgyről, a polihisztor bíróról elnevezett pályázatot. Ennek keretében kiállítások születtek, konferenciákat szerveztek hiánypótló kiadványokat jelentettek meg a bíróságok. Végezetül megköszönte, hogy sokan vannak akik szeretettel és tisztelettel foglalkoznak az igazságszolgáltatás múltjával és ápolják hagyományait.

Az édesapja szerepel az emléktáblán

A Hagyomány és Történet Munkacsoport eddigi tevékenységéről annak elnöke, dr. Tuba István számolt be. Egyebek közt elmondta, hogy kutatási megállapodásokat kötöttek, írásos és tárgyi emlékeket gyűjtöttek és további emléktáblák elhelyezését tervezik. Az 1892-ben épült szekszárdi igazságügyi palota, amely Szekszárd első kétemeletes épülete volt, három évszázadon átívelő történetéről dr. Andódi László törvényszéki csoportvezető bíró tartott részletes előadást. Pohárköszöntőt mondott dr. Farkas László, a törvényszék elnökhelyettese, akinek édesapja szerepel az emléktáblán. Az ünnepségen közreműködött a törvényszék Eseti Zöngések Kórusa.

Borítókép: Az emléktáblát dr. Csullag Józsefné és Osztovits András leplezte le

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában