ebzárlat

2019.09.28. 15:15

Október kilenctől ebzárlat lesz és tilos a legeltetés

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

A megyében 29 települést érint a rókák veszettség elleni vakcinázása miatti ebzárlat és a legeltetési tilalom október 9 és 29-e között. A települések a következők: Alsónána, Alsónyék, Aparhant, Báta, Bátaapáti, Bátaszék, Bogyiszló, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Cikó, Decs, Fadd, Gerjen, Grábóc, Györe, Izmény, Kakasd, Kismányok, Mőcsény, Mórágy, Nagymányok, Őcsény, Pörböly, Sárpilis, Szálka, Szekszárd, Tolna, Váralja és Várdomb.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok adnak tájékoztatást. A pontos információkról az önkormányzati hirdetőtáblákról informálódhat a lakosság, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat. A vakcinázási programra a betegség megelőzése miatt van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

A veszettség fő fenntartói a vörös rókák, melyek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. Az immunizálási program eredményességét a Nébih ellenőrzi a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával. Az előző évek eredményei azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinatartalmú csalétket. A veszettség hazánkban mára nagyon ritkán fordul elő. Emberi megbetegedés huszonöt éve nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában