állatmenhely

2019.09.12. 20:00

Új állatmenhelye és telepe lesz a hontalan paksi kutyáknak

A Paksi Állatmenhely és Ebrendészeti Telep alapkőletételének alkalmából miniszteri és sajtófogadást tartottak a Városházán, majd a politikusok, Szabó Péter polgármester, Süli János tárca nélküli miniszter és Dr. Nagy István agrárminiszter Hegyespusztán elhelyezték az időkapszulát és az alapkövet. 

Brunner Mónika

A külső felújításon átesett Városháza előtt tartott sajtótájékoztatón Szabó Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az ember ősi vágya, hogy uralma alá hajtsa saját világát, nevet ad minden növénynek és állatnak, amikért felelősséggel tartozik. Az egyik legősibb állatok közé tartozik az eb, Pakson pedig, az emberi felelőtlenség miatt, százával élnek kutyák a jelenlegi menhelyen, nehéz körülmények között. Az új állatmenhely és ebrendészeti telep építése azért is előremutató, mert minden szabványnak megfelel majd, és közel tízezer négyzetméteren kétszázötven kutyát és kisállatokat tudnak majd a műtővel és állatorvosi rendelővel is felszerelt épületben elhelyezni.

Süli János tárca nélküli miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy az a két és fél év, amelyet Paks polgármestereként ennek a témának szentelt, kevés volt ahhoz, hogy megoldja ezt a kérdést. A város életében mindig is fontosak voltak a kutyák, a menhelyen élő kutyák is, hiszen valamikor valakikhez tartoztak. Az új állatmenhely és ebrendészeti telep létrehozásával átveszik a felelősséget azoktól, akik nem akartak gondoskodni az állataikról. Süli János miniszter köszönetet mondott, hogy sikerült befejezniük a projektet, amelynek kivitelezéséhez sok sikert kívánt.

Dr. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy a beruházás bizonyítja, Paks városa komolyan veszi a kor kihívásait, és a gazdasági erejét példa- és előremutatóan használja fel. Csányi Vilmos etológust idézte, aki vallja, hogy a kutya természetes környezete a család, a kutyatartás bizalmat, meghitt, feltétel nélküli szeretet jelent. Emlékeztetett, hogy a kormány elítéli az állatkínzást, már 2013-ban szigorította az állatok ellen elkövetett bűncselekmények büntetését, és még ugyanebben az évben elindította a „Szabad a gazdi” programot is, melynek célja, hogy minél több otthontalan kutya találjon gazdára. Kiemelte, hogy több száz kóbor kutya kerül haza a benzinkutakon elhelyezett ingyenes mikrochip-leolvasóknak köszönhetően. Ahogy fogalmazott, bízik abban, hogy a telep beváltja a hozzá fűzött reményeket, és például szolgál több más önkormányzat számára.

Később elmondta, hogy a paksi állatmenhely és ebrendészeti telep beruházását kiindulási pontnak tekintik, amelynek terveit, kivitelezését később más városok önkormányzatai is átvehetik.

A sajtótájékoztató után a politikusok a Paksot Kölesddel összekötő út területén található Hegyespusztára érkeztek, ahol elhelyezték az időkapszulát és az alapkövet.

 

Az időkapszulába egy olyan írást zártak, amely egyfajta víziója annak, hogy hova szeretnének eljutni az állatvédelem területén. Valamint egy magyar vizsla megnevezésű, kétezer forint névértékű érmét, amelyet a Magyar Nemzeti Bank bocsátott ki szeptember 7-én. Az emlékérmével a jegybank egy új, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozatot indít.

Hegyespusztán épül a telep

A Hegyespusztán található terület a jelenlegi állatmenhelytől körülbelül öt kilométerre fekszik, így a kutyák ugatása nem zavarja majd a közelben található kiskertes övezet lakóit.

– A jelenlegi menhely körülbelül huszonöt éves, és alapítványi támogatásból működtetjük. Az önkormányzatnak a kutyák beoltása évente egymillió forintba kerül – mondta Szabó Péter polgármester.

Az állatmenhely és ebrendészeti telep beruházója a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt., dr. Darányi Attila vezérigazgató tájékoztatása szerint a munkákat két ütemben végzik majd, az első ütemre idén kerül sor.

A kivitelezést 2020-ra szeretnék befejezni, a költségek elérik a 383 millió forintot.

Az Agrárminisztérium az állatvédelem támogatására idén már 170 millió forintot fordíthat, melyből 12 állatmenyhely és 4 ebrendészeti telep korszerűsítése valósul meg, összesen több mint 60 millió forintból. Emellett további 5 millió forintot kap az Állatorvostudományi Egyetem a menhelyi kutyák ivartalanítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában