ünnep

2019.09.16. 15:30

Ünnepelték a szabadságharc utolsó győztes csatáját

TN

Fotó: Beküldött fotó

Szép kölesdi hagyomány, hogy szeptember 2-án a győztes Kölesdi csatára emlékeznek a közadakozásból felállított Béri Balogh Ádám szobornál. Az első ilyen ünnepséget 2002. szeptember 2-án tartották, amikor a Krisztiáni Sándor és Tamáska János szobrász restaurátorok alkotását avatták, írja a közéleti.hu. Azóta Kölesden évente megemlékeznek az 1703. szeptember 2-án lezajlott Kölesdi Harc napjáról, amikor is Béri Balogh Ádám a Rákóczi-féle szabadságharc utolsó győztes csatáját vívta. A Himnusz meghallgatása után Horváth Jánosné ünnepi beszédében megemlékezett a hajdani Béri Balogh Ádám úttörőcsapatról, majd arról, hogy később az iskola is felvette a hős brigadéros nevét. Az esemény méltatásakor kitért arra, hogy a honismeretnek fontos helyet kell kapnia életünkben.

A jelenlevők közösen énekelték Béri Balogh Ádám nótáját, majd az önkormányzat, a Közéleti Egyesület, az általános iskola, az óvoda, a Népfőiskola, a Honismereti szakkör, az Őszi Fény nyugdíjas klub, a Zönge Népdalkör és a polgárőr egyesület képviselői helyezték el koszorúikat a szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában