almanach

2019.10.04. 14:00

Orvosoltak több gondot Zombán

A völgybe épült településen hosszú ideig nagy problémát jelentett a csapadékvíz-elvezetés. Most elkészült az ezt orvosló beruházás, és számos más, jelentős projekt is megvalósult a közelmúltban, melyekből a legnagyobb az egymilliárdos szennyvízhálózat-bővítés, a leglátványosabb pedig az iskolafejlesztés volt.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Átadták a zombai csapadékvíz-elvezető rendszert. A beruházás egy év alatt, 237, 5 millió forintból valósult meg, közel két kilométer hossz­ban. Része egy 960 köbméteres terheléskiegyenlítő tározó is. A kivitelező cég vezetője, Szűcs József szerint embert próbáló munka volt. Sok helyen több évtizedes üledéket kellett kibányászniuk, méghozzá úgy, hogy közben az elfolyás is biztosított legyen. Egyes szakaszokat csak magánterületeken keresztül tudtak megközelíteni gépeikkel, amihez szükség volt a lakosság pozitív hozzáállására. Szerencsére belátták az ott élők, hogy közös érdek a rendezett vízelvezetés, és most hosszú időre megoldódott a probléma. Az árkot speciális betonelemekkel bélelték, olyanokkal, amelyek a talajba történő szivárgást nem gátolják. Zomba a völgytelepülések közé tartozik. A környező domboldalakon sok a fakadó víz, tehát nem pusztán az esővíz elvezetése a cél. A projektzárón az avatószalagot Potápi Árpád János államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott, Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, és Szűcs Sándor a település polgármestere vágta át.

Szorgalmas emberek lakják a kétezer lelkes falut. Ezt hangsúlyozza a polgármester. A közmunkások száma mindössze három, a többiek vagy önálló vállalkozók, vagy intézményeknél, cégeknél állnak alkalmazásban, vagy a helyi agrárium foglalkoztatja őket, vagy ingáznak Szekszárdra, Bonyhádra.

Az infrastruktúra immár teljes. A polgármester 2002 óta áll a képviselő-testület élén, s ez alatt az idő alatt mintegy 2,5 milliárd forint értékben valósítottak meg fejlesztéseket. Megújultak az intézmények, bővítették, korszerűsítették a közműhálózatokat. Nekem az az alapelvem – mondja -, hogy az ígérgetések nem sokat érnek. A cselekvés szolgálja az előrelépést.

A beruházások közül a legnagyobb falat az egymilliárdos szennyvízhálózat-fejlesztés volt, míg a leglátványosabbnak az iskolafejlesztés tekinthető, mely 581 milliós pályázati támogatásból és 120 millió forint önerőből valósult meg. Egy 21. századi, korszerű oktatási intézmény jött létre. A zombai nyolcosztályos iskolába járnak a kétyi, a felsőnánai, a szentgálszőlőhegyi gyerekek is, összesen több mint 230-an. Néhány harci és szekszárdi is van köztük. A idei évtől bölcsődét is működtetnek, ide nyolc apróság, az óvoda három csoportjába pedig 60-70 kisgyermek jár. Az óvoda intézményi társulásban működik a kétyivel és a felsőnánaival. Az egészségügyi ellátás teljes: van háziorvos, gyerekorvos, fogorvos, védőnő és gyógyszertár. Mindenért meg kell dolgozni, folyamatosan figyelve a kiírásokat, élve a pályázatok kínálta lehetőségekkel. Ezt létfontosságúnak tartja a polgármester. A nagyberuházások mellett számtalan kisebb is elkészült a faluban az elmúlt évek során. Orvosi rendelők felújítása, akadálymentesítések, intézmények napelemekkel való ellátása az új energiahatékonysági program keretében. Elkészült egy járdaszakasz is, ötszáz méter hosszban, 15 milliós támogatásból, plusz 11 millió saját erőből. Most is folyamatban van több kisebb projekt megvalósítása. Építenek egy új játszóteret, létesítenek egy 16 kamerás térfigyelő rendszert, továbbá jó néhány sport és kompetenciafejlesztő eszközt vásárolnak.

A képviselő-testület hatékonyan működik, döntéseiket a helyiek életminőségének javítása érdekében hozzák. Számos közösségi program erősíti az összetartozást. Falunapot júniusban, szüreti napot szeptemberben, gasztronómiai napot novemberben tartanak. Lovas rendezvény helyszíneként is ismert Zomba. A kettes és négyes fogathajtó versenyt júliusban tartják.

Eredmények tanulásban, sportban

Az elmúlt évek során az általános iskola épületét kívül-belül felújították, bővítették, sportcsarnokot építettek hozzá. De nemcsak az épületben történtek változások, hanem az udvaron is. Átadtak az idén egy úgynevezett C-típusú sportparkot, tíz testedző eszközzel. Ilyen létesítmények országszerte épülnek, állami vagy önkormányzati területeken, nagyobb településeken több is, de legfeljebb tíz. Ez irányú igényüket az önkormányzatok jelenthetik be, s a megvalósítás a Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Program keretében történik.

Birtokba vették a gyerekek a sportparkot Fotó: Wessely Gábor

A zombai gyerekek nagy örömmel vették birtokba a korszerű létesítményt. Más téren is van oka büszkeségre ennek az iskolának. Egyik tanulójuk, Bíró Botond országos helyesírási versenyt nyert. S még ennél is jelentősebb eredményt ért el földrajzból: egy Kárpát-medencei versenyen lett első helyezett.

A polgárőrség hamarosan lovas tagozattal bővül

Kilenc civil szervezet működik a faluban. A közösségi rendezvények gyakori fellépője a Zombai Hagyományőrző Egyesület, melyen belül táncegyüttes és két minősített kórus – a Margaréta és a Sonnenblumen – működik.

A táncegyüttes műsora a művelődési házban Fotó: Wessely Gábor

Eredményesek a polgárőrök is. Zomba 2019-ben elnyerte a Polgárőr Község címet. A díjátadás Balatonföldváron történt júniusban. Hazai pályán is elismerésben részesült a Szabó István vezette egyesület: Zombáért oklevelet és emlékplakettet kaptak. Rendszeresen járőröznek, esetenként a rendőrökkel együtt. Van szolgálati gépkocsijuk, s hamarosan lovas tagozattal is bővül a jelenleg 22 fős állomány. Hárman kérték felvételüket, hogy saját lovakkal óvhassák a közrendet, a közbiztonságot, járva a határt, a nehéz terepet.

A Zombáért elismerést Szabó István (jobbról) vette át Fotó: Wessely Gábor

A szervezetnek minden korosztályból vannak tagjai, a legfiatalabb 18, a legidősebb 69 éves. Kedves gesztusként, minden hivatalos összejövetelükön köszönetet mondanak a polgárőr feleségeknek, aki biztosítják a családi hátteret, „elviselve”, hogy a párjuk sokszor éjszakai szolgálatot vállal.

Borítókép: Potápi Árpád János (balról), Szűcs Sándor, dr. Horváth Kálmán és Fehérvári Tamás az avatószalaggal a csapadékvíz-elvezető rendszer átadásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában