elismerés

2019.11.22. 11:30

Hibátlan játékával, muzikalitásával győzött

Az ország legjobb szaxofonosa lett korcsoportjában a tamási Würtz diákja, Tóth Márton Máté.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

Első helyezést ért el a VII. Országos Szaxofonversenyen Tóth Márton Máté, a Tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja.

Tóth Márton Máté hetedik éve szaxofonozik, felkészítője, az iskola klarinét és szaxofon tanára, Ótus László ismertette, hogy eredményének köszönhetően a Tamási iskola, és a város művészetoktatása felkerült a legmagasabb csúcsra. A verseny számára felért egy kisebb „olimpiával”, hiszen háromévente rendezik meg, és úgy kell időzítenie, hogy akkor legyen olyan felkészültségű növendéke, akivel azt meg is tudja nyerni. Az alapfokú művészeti iskolákban tanuló szaxofonosoknak pedig ez a legmagasabb szintű versenye, hiszen az ország legjobbját választja ki a háromtagú zsűri.

– Iskolánkban ez az utóbbi évtizedek legnagyobb eredménye a zeneművészeti tagozaton. Büszkén mondhatjuk, hogy Tóth Márton Máté Tamásiban tanul, és korosztályában Magyarország legjobb szaxofonosa – fejezte ki örömét Ótus László tanár. Mint ismertette, a kétfordulós versenyt Pomázon tartották, november 15-én és 16-án, a megmérettetés négy korcsoportban zajlott. Az idei évben az első korcsoportot megosztották, lett még egy „mini” korcsoport is.

Tóth Márton Máté a II. korcsoportban indult, a 2003. június 1. és 2006. május 31. között születettek között, amiben vele együtt huszonhárman voltak. A versenyzőknek egy kötelező és kettő szabadon választott művet kellett megtanulniuk, és előadniuk kotta nélkül. Első nap a kötelezőt és az egyik szabadon választottat, a következő napon a másik szabadon választottat játszották. Tóth Márton Mátét Cseke István, felkészítő tanárának kollégája kísérte zongorán. – Az ember ott szembesül azzal, hogy már az első korcsoportban is milyen elképesztően komoly, nehéz műveket adnak elő a tehetséges gyerekek, s ez a szint csak emelkedik a felsőbb korcsoportokban. Tóth Márton Máté a hibátlan játékával, az elképesztő muzikalitásával győzte meg a zsűrit – adott tájékoztatást Ótus László. Az első helyezés nem jár automatikusan a csoport legjobbjának, mert például a negyedik korcsoportban a zsűri nem adott ki első helyezést. Ahhoz egy bizonyos ponthatárt el kell érnie a versenyzőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában