mézes reggeli

2019.11.15. 14:08

Legyen minden nap mézes nap

Pénteken az országban ezerkétszáz helyszínen, közel kétszázezer gyermek kóstolhatta meg a helyi termelők mézeit. Tolna megyében hatvanöt intézmény csatlakozott a „Legyen minden nap mézes nap” kampányhoz. Az országos rendezvény helyszíne Tamásiban, a Würtz Ádám általános iskolában volt.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Fanfárok hangja jelezte az intézmény aulájában, hogy elkezdődik a Mézes reggeli című program. Szemerits Eszter, az idei év mézkirálynője díszes ruhában konferálta fel az egymást követő eseményeket. Az aula megtelt érdeklődőkkel, óvodásokkal, iskolásokkal, meghívott vendégekkel, méhészekkel. Az asztalokon kisebb-nagyobb mézes bödönök, a gyermekek fején a méhecskéket idéző kis csápok jelezték, ma minden a mézről és a hasznos kis rovarokról szól.

Elsőként az intézmény igazgatója, Gasparics László köszöntötte a vendégeket, mint mondta, az iskolájuk tavaly döntött úgy, hogy csatlakozik a rendezvénysorozathoz, amely 2007-ben Szlovéniából indult el, és 2014 óta egyébként hazánkban is évről évre egyre népszerűbb.

Porga Ferenc, a város polgármestere szerint, nagy megtiszteltetés, hogy Tamásit választották az országos rendezvény helyszínéül. A városban harminc körüli a főállású méhészek száma, és itt van a megye egyik legnagyobb helyi termelői piaca is, tette hozzá a polgármester.

Dr. Nagy István agrárminiszter Micimackóra hivatkozott, amikor a gyermekeknek a mézről beszélt. Mint mondta, hálás a méhészeknek azért, hogy több ezer gyermeknek mondják el, mire való a méz, hogyan kell előállítani és mennyire finom. Ez utóbbit maguk a fiatalok is megtapasztalhatják, hiszen minden intézménybe, amely csatlakozott a programhoz, kóstolót is vittek a méhészek. Dr. Robert Kokalj szlovén nagykövet azt hangsúlyozta, nincs élet a méhek nélkül, és ezt ma már egyre többen belátják.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, az idei esemény kicsit más mint az eddigiek, mert több napos, és igyekeztek családi programokkal összekötni. Több hasonló rendezvényt is felsorolt, melyek a hazai termékeket népszerűsítik. Ilyen a zöldség-gyümölcs, a földforgató és az itthonról otthonra programok. A cél az, hogy a mezőgazdaságnak a fiatalok köréből is legyen minél több utánpótlása.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese azt mondta, hazánkban átlagban egy kiló mézet fogyaszt el egy évben egy ember, az uniós átlag ennél jobb, 1,7 kiló. Mind a hazai, mind nemzetközi rendezvényeiken szerepet kapnak a hazai mézek népszerűsítése. Dr. Deák Gábor méhész, aranykalászos gazda pedig arra buzdította a fiatalokat, hogy cukorka helyett inkább mézet egyenek, mert ez egészségesebb.

Finom és gyógyít a hazai méz

A rendezvény vendége volt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki elmondta, ma hazánkban egymillió-kétszázezer méhcsaládot tartanak számon és húszezer méhészt. Arra kérte a gyerekeket, ha haza mennek, meséljék el a szüleiknek, hogy milyen finom a hazai méz, milyen szorgalmasak és hasznosak a méhecskék, és beszéljék rá őket, hogy vegyenek egy-egy üveggel. Ezzel az ágazatot is segítik és a saját egészségükért is sokat tesznek. Így ősszel az immunrendszert erősíti, és segíti a megfázás gyorsabb gyógyulását a napi rendszerességű mézfogyasztás.

A szekszárdi Gyermeklánc oviban is kóstoltak

A Nagyernyei családi méhészet „Mézes Reggeli” című programján a gyerekek információt kaptak a mézkészítésről, és megkóstolhatták a különböző fajta mézeket – tájékoztatott Hollendusné Bíró Anett intézményvezető.

Nagyernyei Attila (jobbra), a Tolna Megyei Méhész Egyesület elnöke a Nagyernyei családi méhészet „Mézes Reggeli” című programján, a Szekszárdi Gyermeklánc Óvodában
Fotó: Beküldött képek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában