katasztrófavédelem

2019.11.06. 07:00

Nyílt napon adnak választ a kérdésekre

Nyílt napokat tart a katasztrófavédelem országszerte, így Tolna megyében is. Ennek részleteit sajtótájékoztatón ismertették kedden délelőtt.

Hanol Erzsébet

20191105_Szekszárd_lépcsőházak tűzvédelmi akadálymentesítése. Illusztráció_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi a társasházak biztonságát. November 5. és 7. között pedig nyílt napot tartanak az ország összes katasztrófavédelmi kirendeltségén, így Dombóváron, Pakson és Szekszárdon is. Az érdeklődők ezeken a napokon 10 és 16 óra között kereshetik fel a szakembereket, hogy választ kapjanak a tűzvédelemmel kapcsolatos kérdéseikre.

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy nemcsak a társasházak közös képviselőit, hanem azok lakóit is várják, illetve minden más érdeklődőt, felújítás előtt állókat, beruházókat, ezzel is segítve az otthonok biztonságossá tételét. Különösen nagy aktualitással bír ez most, alig egy hónappal a Szekszárdon történt gázrobbanás után, amikor huszonkilenc család élete változott meg egyik pillanatról a másikra.

Az igazgató arról is beszélt, hogy egyre több közérdekű bejelentés érkezik a munkatársaihoz, például annak kapcsán, hogy a társasház közlekedőjét az ott tárolt tárgyakkal leszűkítették, vagy hogy a közös tárolóban szemetet, vagy más éghető anyagot halmozott fel egy szomszéd. Emellett kérdésekkel is gyakran fordulnak az igazgatósághoz a lakók, és a közös képviselőkkel is szoros az együttműködés.

Kosztolányi Péter, a hatósági osztály vezetője elmondta, hogy meghatározott időközönként végeznek ellenőrzéseket a társasházakban, és fejlődést tapasztalnak. Dr. Balázs Gábor hozzátette, hogy elsősorban a figyelmeztetés eszközével élnek, bírságot csak akkor szabnak ki, ha többszöri jelzés ellenére sincs változás. A közelmúltban nem volt szükség bírságolásra.

A megközelíthetőséget biztosítani kell

Kiefaber Gábor, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője szintén megerősítette, hogy a társasházak lakói egyre inkább tekintettel vannak a szabályokra. Nem jellemző, hogy a lépcsőházakban leszűkítenék a közlekedést, ami egy esetleges tűzeset során a mentést akadályozná, és azon esetek száma is lecsökkent, hogy a közös tárolókat nem megfelelően használnák a lakók. Amivel azonban még helyenként probléma van, az az, hogy a középmagas épületek környékén nem mindenki tartja tiszteletben a tűzvédelmi felvonulási területet, ami az épület megközelíthetőségét biztosítja.

Borítókép: A lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, ha a menekülési útvonalat nem szűkítik le az előírt minimális méret alá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában