Könyvbemutató és előadás

2019.11.26. 09:30

Szekszárdi szemmel nézik a világégést

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Az I. világháború hadszínterei és szekszárdi emlékhelyei címmel rendezett programot a Tolna Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület és a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület hétfőn a megyeszékhelyen, a Babits Mihály Kulturális Központ Csatár-termében.

Vajon kik a harctéren elesett szekszárdi hősök? Miként élték meg a nagy világégést az itthon maradottak? Milyen emlékek maradtak utánuk? Ezekre a kérdésekre is választ adtak a „Hősök voltak és áldozatok – Szekszárdiak a Nagy Háborúban” című könyv városi bemutatójával összekötött, személyes történeteket, család- és várostörténeti emlékeket is felidéző érdekes, vetített képes előadáson.

Prof. dr. Nagy Janka Teodóra, a PTE KPVK tanszékvezető egyetemi tanára egy közösségi programnak látta ezt az eseményt, amely során az alsóvárosiak az egész városnak átadhatták azt a munkát, amelyet évekig végeztek, és amely eredményeként megszületett a könyv. A magyar tudomány ünnepe alkalmából felmutathatták azokat az értékeket, amelyeket ez a mű felkínál.

Ezután előadást tartott prof. dr. Nagy Janka Teodóra és dr. Szabó Géza PhD, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum régésze, főmuzeológusa. Vendégek voltak: Erky-Nagy Tibor, a könyv tipográfusa, Tálosi Zoltán, a szekszárdi Baka múzeum vezetője és a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület tagjai. Harmonikán közreműködött Ékes László. Bíró László tábori püspök személyesen nem tudott megjelenni, ehelyett üzenetet küldött.

Borítókép: Dr. Nagy Janka Teodóra (balra) mutatta be a kötetet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában