visszatekintő

2019.12.21. 07:00

Átadók, évfordulók, farsang – ez történt 2019 februárjában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2019 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal február van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Disznóvágások sora jellemezte februárt. Bogyiszlón a testvértelepülések delegációit látták vendégül a nemzetközi böllértalálkozón. A csapatok összesen hét sertést dolgoztak fel, munkájuk eredményét pedig bárki megkóstolhatta. Závodon székely és sváb hagyományok szerinti disznóvágást rendeztek, Szakályban ugyancsak megmozgatta az egész falut a disznótor, míg Zombán a Szentgálszőlőhegyért Egyesület és a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület hagyományos böllérversenyét. Végül utóbbi csapat színeiben indult Sárréti Istváné lett a böllérkirályi cím.

Bogyiszlón nemzetközi böllértalálkozót szerveztek Fotó: Mártonfai Dénes

Írtunk a farsangi divatról, iskolai mulatságokról, hangversenyről és bálokról. A télűzés sikerét jelzi, hogy februárban megjelentek a tavasz első hírnökei: a hóvirág, a téltemető. Honlapunkon pedig minden napra jutott egy csinos lány, hiszen elindult kiadónk Tündérszépek elnevezésű szépségversenye.

Egymást érték a farsangi mulatságok február hónapban Fotó: Mártonfai Dénes

Eseményekben ugyancsak bővelkedett a hónap. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán diplomaosztó ünnepséget rendeztek, amelyen huszonegy, turizmus-vendéglátás, szociális munkás, tanító és óvodapedagógus szakon végzett hallgató vette át az oklevelét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a nevelőszülői program toborzónapját tartották Szekszárdon, amelyet a „Lehetetlen nincs” országos rajz- és videópályázat díját­adójával kötöttek egybe. A Tolna megyei ellátottak több mint száz pályaművet küldtek be, és közülük kilenc alkotást díjazott a zsűri. Februárban megyeszerte megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól. A koszorúzások mellett előadásokat, önálló estet tartottak.

Huszonegyen vették át oklevelüket a diplomaosztón Fotó: Makovics Kornél

Ugyancsak ebben a hónapban adták át a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új székhelyét Szekszárdon, a Wesselényi utcában. A megyeszékhely bölcsődefejlesztő programjának részeként felavatták a Kadarka utcai új minibölcsődét, ami azt jelenti, hogy az addigi két ötfős csoport helyett kétszer hét fővel működhet az intézmény. Ám nem csak átadókról, bezárásról is kénytelenek voltunk beszámolni, így arról, hogy bezárják Tolnán a katolikus iskolát. Az egyházmegye részéről akkor azt írták: „az erőfeszítések ellenére, a legnagyobb sajnálatukra, nem sikerült az intézménynek megtalálnia a helyét és feladatát az egyházmegye köznevelési rendszerében.”

A Házasság Hetén több pár megerősítette fogadalmát Fotó: Mártonfai Dénes

Jeles évfordulók is jutottak februárra. Megalakulása negyvenedik évfordulóját ünnepelte idén a Szekszárd Big Band, amely hazánk legrégebb óta folyamatosan működő nagy jazz zenekara. Dombóváron, négy jubileumot is ünnepelhettek ebben az esztendőben. Százhuszonöt éves a vasútállomás, száz éve alapították az újdombóvári városrészt, kilencven­éves annak iskolája és nyolcvanöt éves a temploma.

Nyíltak a tavasz első virágai: a hóvirág, a téltemető Fotó: Wessely Gábor

Átadták a Tolna Megyei Önkormányzat civil elismeréseit. Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület kapta, a Bazsonyi Arany Mecénás díjat Rühl Gizella érdemelte ki. Két különdíjat is átadtak: az egyiket a Szekszárd-Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület és a másikat Gyöngysor Alapítvány kapta.

Februárban adták át a megyei önkormányzat civil díjait Fotó: Mártonfai Dénes

Komoly veszteség is érte a megyét februárban: 92 éves korában elhunyt Mözsi-Szabó István festőművész.

Borítókép: Több mint ötszáz résztvevője volt a Borvidék Futóegyesület által szervezett szezonnyitó terepfutó Bodri Trailnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában