Jula iskolát teremtett

2019.12.09. 07:00

Megrendítő varázslat volt a Bartina idei nagyműsora

A Babits Mihály Kulturális Központban tartott ünnepi nagyműsor alkalmából jelentette be visszavonulását Matókné Kapási Julianna

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Talán még nem is érzi át a maga teljességében Sándor Benjámin azt, hogy milyen rendkívüli megtiszteltetésben és kiváltságban lehetett része: a szekszárdi Bartina néptáncegyüttes ifjú tehetsége, a Fölszállott a páva idei elődöntőjének remek versenyzője a múlt szombaton csakis Matókné Kapási Juliannának járta el a györgyfalvi legényest.

A tánc egyúttal tisztelet­adás volt a csapat művészeti vezetőjének, aki a Babits Mihály Kulturális Központban tartott ünnepi nagyműsor alkalmából jelentette be visszavonulását. Harminchárom tevékeny és eredményes év után egy korszak véget ért – mondta beszédében Jóföldi Gabriella, az egyesület elnöke, aki azt is megjegyezte: Jula – így nevezik táncos berkekben – keze alatt generációk kaptak megfelelő alapokat a fegyelmezett munkához, itt tanulták meg tisztelni az értékeket, a közösség erejét.

A legendás előd, a 82 éves Szabadi Mihály is méltatta utódját, aki sikert sikerre halmozott, csapatával elvitte a magyar kultúrát, Szekszárd jó hírét a világba. Csillagné Szánthó Polixéna önkormányzati képviselő arra mutatott rá, hogy Jula táncosként és tanárként is beírta magát a néptánc történetébe, Szekszárdon iskolát teremtett. Sikentánc Szilveszter, az Örökség Népművészeti egyesület elnöke hangsúlyozta: Matókné Kapási Julianna az elmúlt harminchárom évben olyan fiatalokat nevelt, akiknek nem kell vitatkozniuk hitről és hazáról.

Miközben panaszosan szólt a Fáj a szívem nekem belül kezdetű, bonchidai népdal, egymást követték a különböző korcsoportok képviselői, akik sorban elköszöntek a színpad szélén helyet foglaló, szemmel láthatóan meghatott művészeti vezetőtől.

A nagyműsoron tizennégy koreográfiával mutatkoztak be a Bartina táncosai. Nem túlzás azt állítani, hogy a nézők párját ritkító, megrendítő varázslatnak lehettek részesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában