komposztálás

2020.01.20. 11:30

A háztartási szerves hulladék nagy része komposztálható

A kerti hulladék elégetése helyett érdemes komposztálni, hiszen így kevesebb káros anyag jut a levegőbe.

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

A téli időszak gyakori velejárója a levegő minőségének romlása. Ennek egyik legfőbb oka a nem megfelelő tüzelőanyagok használata. Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke elmondta, hogy kizárólag papírt és kezeletlen fát volna szabad elégetni, semmi mást. A hulladék és egyéb anyagok elégetése nemcsak relatíve alacsony égetési hőmérséklettel jár, hanem az égésük során felszabaduló káros anyagok levegőbe kerülésével is. A szálló por rövid távú emelkedése köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva viszont gyulladásos folyamatokat indíthat el. Egészségkárosító hatásuk révén évekkel rövidül meg az ember élete.

Baka György arról is beszélt, hogy a háztartásokban keletkező hulladék jelentős része komposztálható. A Zöldtárs Alapítvány az elmúlt években mintegy kétmillió liternyi komposztkeretet osztott ki Tolna megyében, zömében Szekszárdon. Ám az elnök szerint nem a keret beszerzése a komposztálás első lépése, hanem az elhatározás. Mint mondta, a hulladékszállító cégeket nagyban tehermentesítené, ha a családi házas övezetben élők komposztálnák a háztartásban keletkező szerves hulladékot. Mindent ugyan nem lehet, így húst, csontot, a sütéshez használt olajat és zsírt sem, viszont a zöldségek héját, a betakarítás után maradó zöldhulladékot és a levágott füvet igen.

A komposztálás egyik legfőbb szabálya, hogy egy-két havonta meg kell keverni a kupacot, hogy levegőt kapjon, és a baktériumokban, illetve gombákban gazdag réteg kerüljön felülre. Lényeges az is, hogy a komposztnak nedvességre van szüksége. Komposztkeret lehet régi kerítésdrótból, amelyet akáckarókra lehet erősíteni, de raklapokból is készíthető. Legjobb árnyékos helyen kialakítani, mindenképpen talajon, de nem gödörben – tanácsolta Baka György.

Három településen nincs rendelet

Belterületen a szabadtéri égetés csak azokon a településeken engedélyezett, ahol ezt önkormányzati rendelet szabályozza, és csak az abban foglalt feltételek szerint. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a megye százkilenc települése közül csupán három – Paks, Kis-

székely és Nagyszékely – nem rendelkezik az avar és kerti hulladék égetését szabályozó önkormányzati rendelettel.

Arra is kitértek, hogy ha valaki az önkormányzati rendelet előírásait szegi meg, például vasárnap éget, miközben csak pénteken lenne szabad, akkor a jegyző jogosult eljárni. Ám ha tűzvédelmi előírást szeg meg egy állampolgár, akkor a vonatkozó kormányrendelet értelmében bírság szabható ki. Abban az esetben, ha az előírás megszegése tüzet idézett elő, akkor tízezer forinttól egymillió forintig terjedő büntetés szabható ki, míg ha tűzoltói beavatkozásra is szükség van az oltás során, akkor húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet a büntetés mértéke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában