megemlékezés

2020.01.05. 18:10

A málenkij robotra elhurcoltak előtt tisztelegtek

Budavári Kata

Fotó: Kiss Albert

Málenkij robotra, azaz kis munkára hurcoltak el Kismányokról ötvennégy fiatal férfit és nőt 1945. január elején a Szovjetunióba, Dombasz-vidékre, miután 1944. december 28-án nyilvánosságra hozták a hírhedt 0060-as számú parancsot. A falu 1945-ig színtiszta német település volt.

A kis munkából aztán három keserves év lett, a második világháborút követő kollektív büntetés értelmében az ötvennégy kismányokit január 2-án a bonyhádi gimnáziumba, 7-én Bajára, majd a mai Ukrajna területére vitték. Közülük pedig csupán harmincöten tértek haza, tizenkilencen meghaltak.

A Kismányoki Német Önkormányzat most szombaton tartott megemlékezést és koszorúzást – ahogy Bőte István polgármester beszédében fogalmazott – azért, hogy ne ismétlődhessen meg soha, hogy egy népcsoporttal nemzetisége miatt ilyen embertelenül bánjanak.

A településen 2014 óta minden évben megtartják ezt a megemlékezést azért, hogy a mai ifjúság is megismerje múltunknak ezt a sötét részét, amely a rendszerváltásig tabu téma volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában