madéfalvi megemlékezés

2020.01.09. 16:20

A Maroknyi székely könnyeket csalt a szemekbe

Szeri Árpád

Fotó: Borsi Zsolt

Nagy sikert aratott Madéfalván a kedden este a helyi Közösségi Házban bemutatott, Maroknyi székely című dokumentumfilm. A szekszárdi filmes szakember, Kindl Gábor Otthon az ötödik hazában alcímet viselő alkotása annak a népcsoportnak a történetét mutatja be, mely a gyökerek létrejöttét a madéfalvi veszedelem időpontjától, 1764-től keltezi. Ekkor mészárolt le a Habsburg haderő kétszáz székelyt, letörve a kötelező katonáskodás elleni tiltakozást. A vérengzés miatt megindult a székely menekülés a Kárpátokon túlra, s két évtized elteltével számos kivándorló és utóda több mint másfél évszázadra Bukovinában talált új hazára.

Csibi József és Illés Tibor a vetítés kezdetekor Fotó: Borsi Zsolt

– Időszerű volt, hogy megérkezzen Madéfalvára egy olyan alkotás, mely bemutatja a bukovinai székelység szenvedéstörténetét – mondta Csibi József, az erdélyi település polgármestere. – Valóban pontosan dokumentálja a népcsoport életútját a kezdetektől napjainkig. Ami a legfontosabb: a megélt és elmesélt, hiteles történetek közel hozzák mindenkihez a bukovinai székelységet. Amikor azt láttuk, hogy miként vándoroltak a havas időben mezítláb, akkor a mi közösségünk tagjainak is eszébe jutott, hogy saját felmenőink ugyanígy menekültek 1764-ben.

A polgármester azt is örömmel nyugtázta, hogy a Bonyháddal való testvérkapcsolat nemhogy élő, de több annál. Kijelentette, hogy az évek folyamán mind jobban kiteljesülő történet a jövőben még elmélyültebbé válik, és tovább erősíti a lelki szempontból is építő jelleget.

– Könnyes szemekkel fogadták a filmet! – adta közre tapasztalatait Illés Tibor. A Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke mindezt a helyszínen, azaz Madéfalván nyugtázta. – Az utcán is megállítottak azzal, hogy milyen mély benyomást tett rájuk az alkotás – folytatta. – Ugyanazt éreztem, amit már korábban, a 250. évfordulón is: egymásra találtunk, mint testvérek.

A Tolna megyei küldöttség tagjai tegnap kora délután felfedezhették Gyimesfelsőlok síparadicsomát. Helyszíni tudósítónk, Szél Móni a medvékről is megkérdezte Bodor Imre tulajdonost, aki megnyugtatólag említette: régen vadállatok voltak, most viszont már annyira elszaporodtak, hogy bejönnek az udvarokba és mondhatni háziállat lett belőlük...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában