madéfalvi megemlékezés

2020.01.08. 07:00

A Maroknyi székely pergett a vásznon

– Összetartozunk, Bonyhádtól Madéfalváig! Csibi József, az erdélyi Madéfalva polgármestere nem véletlenül említette ünnepi beszédében éppen ezt a várost. Hiszen a madéfalvi veszedelem 256. évfordulója alkalmából szervezett emlékünnepélyen a Völgység székhelye, mint testvértelepülés is képviseltette magát.

Szeri Árpád

Fotó: Borsi Zsolt

A már hétfőn délután elkezdődő, kedden egész napon át tartó rendezvényen megyénk is képviseltette magát. Völgységi települések küldöttsége utazott ugyanis hétfőn az erdélyi helyszínre, bemutatva a csobánolást, a bukovinai székely betlehemes játékot.

Vonulás a délelőtti szentmiséről a Siculicidium emlékműhöz, ahol a koszorúzás zajlott Fotó: Borsi Zsolt

Ugyancsak megyénk neve fémjelezte a megemlékezés-sorozat másik jelentős állomását. A helyi közösségi házban a közönség megtekinthette a Maroknyi székely – Otthon az ötödik hazában című alkotást. A Kindl Gábor szerkesztette dokumentumfilm az életeket követelő császári önkény miatt Madéfalvát kényszerűen elhagyó, majd Bukovinában otthonra találó, később onnan a magyar hazába települő népcsoport hányattatásait mutatja be.

A Habsburg csapatok 1764-es mészárlása mintegy kétszáz székely életét követelte. A keddi megemlékezésen Pánczél Károly, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke és Csibi József, Madéfalva polgármestere is beszédet mondott. Az emlékműnél – mások mellett – Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, valamint Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere is elhelyezte a kegyelet koszorúját.

Borítókép: Csibi József, Madéfalva polgármestere is beszédet tartott a Siculicidium előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában