szakemberhiány

2020.01.24. 17:30

Merre van mester úr?

Körülbelül hatezer elérhető egyéni vállalkozó dolgozik Tolna megyében, és ennyi szakembernek elegendőnek kellene lennie a lakosság problémáinak megoldásához, azonban mégsem az. A különféle területeken ugyanis hiány van belőlük.

Brunner Mónika

Forrás: MW

Hága László, a Tolna Megyei Kereskedelmi Iparkamara titkára arról tájékoztatta lapunkat, hogy minden vállalkozásnak kötelező regisztrálni hozzájuk, de csak azoknak a szakembereknek adhatják ki az adatait, akik ahhoz hozzájárultak.

– Körülbelül hatezer egyéni vállalkozó dolgozik a megyében, és ez elég is lenne, ha minden területen megfelelő számmal képviselnék magukat. Sok a panasz, a minőségi probléma, a hitegetés, az építőiparban vállalkozók például rendszeresen kifogásolják, hogy nem találnak festőket. Valamikor régen több szakember dolgozott Tolna megyében, de ma már az iskolákból is elmaradnak a tanulók ezekben a szakmákban – mondta Hága László, hozzátéve, hogy a legtöbben a szépségiparban dolgoznak, és úgy tűnik, ezen a téren az idén sem várható változás.

Az árakról Hága László titkár azt mondta, hogy például egy-egy elromlott vízcsap, fűtés javításának munkadíjáról nem vezetnek nyilvántartást, így sajnos nem követhető, hogy a szakemberek vajon bizonyos esetekben túlárazzák-e a munkájukat. Valamikor ugyan volt iránymutatás erre vonatkozóan, de mostanra a kereslet-kínálat törvénye határozza meg az árakat, és amíg nincs minden területen megfelelő számú szakember, addig annyit kérnek az elvégzett munkáért, amennyit akarnak, határ a csillagos ég.

Hága László titkár szerint a megoldás az lenne, ha elég szakembert tudna felmutatni Tolna megye, hiszen az természetesen az árakra is hatással lenne.

Jó, ha kéznél vannak a szakemberek elérhetőségei

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy ha hirtelen elromlik valami a lakásukban, házukban, akkor azonnal a legismertebb keresőszolgáltatásra kattintanak a számítógépükön, majd vadászni kezdik a mester­embereket.

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara internetes oldalán azonban a regisztrált vállalkozások keresésére országos szinten van lehetőség. Ugyanígy a szeki elnevezésű oldalon is hirdetik magukat a vállalkozások, a szakemberek. Érdemes így hát előre tájékozódni, utánajárni az áraknak, az árlistáknak, egy helyre készíteni a megbízható szakemberek elérhetőségeit, hogy ha megtörténik a nem várt probléma, akkor ne kelljen kétségbeesetten kapkodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában