Magyar Vállalkozói Szalon

2020.02.29. 18:10

Manapság is „Forr a világ bús tengere”

Szeri Árpád

20200226 Nyertesek és vesztesek az új világrendben. (És mi?). Ezt a címet viselte a Magyar Vállalkozói Szalon Szekszárdon, a Hotel Merops Mészárosban tartott rendezvénye. A képen dr. Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet alapító intézetvezetője (idősebb, pulóverben) és munkatársa dr. Csiki Varga Tamás (bordó ingben) Mártonfai Dénes fotója Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Nyertesek és vesztesek az új világrendben. (És mi?). Ezt a címet viselte a Magyar Vállalkozói Szalon szerdai rendezvénye, melynek a Hotel Merops Mészáros adott otthont. Illés Tamás elnök dr. Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet alapító intézetvezetője, valamint munkatótársa, dr. Csiki Varga Tamás személyében a (világ) politikai-társadalmi-gazdasági mozgásokat fölényes biztonsággal ismerő és elemző szakembereket köszöntött.

A két előadó áttekintette azt a jelenlegi világrendet, melynek fő jellegzetessége az amerikai fölény, az Egyesült Államok vezető szerepének megkopása. Ez nem jelenti azt, hogy az USA ne lenne hatalmi helyzetben: ám néhány ország, mint például Kína vagy Oroszország időnként nyíltan megkérdőjelezi az amerikai döntéseket. Sőt, a korábbi konszenzusos, tartós megállapodásokra épülő viszony még az Európai Unió esetében is mutat bizonyos változásokat.

Új pólusok, állami és nem állami szereplők vetélkednek egy új rendszer kialakítása érdekében. Ebben a forrongásban az úgynevezett kis országoknak is lehet jelentős szerepük. A létező struktúrák megkérdőjelezése akár komoly nyereséget is hozhat. Dr. Tálas Péter szerint a kérdés csak az, hogy ez a magatartás hosszú távon vajon nem bosszulja-e meg magát?

Borítóképünkön: Dr. Csiki Varga Tamás és dr. Tálas Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában