bukovinai találkozások

2020.02.02. 18:10

Szépségverseny lesz a bukovinai fesztiválon

Brunner Mónika

Fotó: Máté Réka

A „Bukovinai Találkozások” XXXI. Nemzetközi Folklórfesztivál szerződését szombaton írták alá a bonyhádi önkormányzat dísztermében, a város, valamint külföldi, prominens képviselők, a lengyel, az ukrán, a román delegáció tagjai és a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége elnöke.

A mintegy tizenhárom fős küldöttség és kísérőik pénteken érkeztek Bonyhádra, másnap reggel szakmai megbeszélést tartottak, majd délután az önkormányzat dísztermében Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszöntötte őket. A további programban az est folyamán fellépett Sebestyén István, a Népművészet Mestere, az Izményi Népi együttes Kisbekecs tánccsoportja és a Bonyhádi Székely Kör Népdalköre.

Az eseményen beszédet mondott még Zbigniew Kowalski, a fesztivál elnöke és Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

– Az idei fesztivál a Nemzeti Összetartozás jegyében jön létre – mondta Illés Tibor elnök. – A helyszínek ugyanazok maradnak, hazánkban Bonyhád, Romániában Campulung, Csernovic az ukrán részről, Lengyelországban két helyszín és időpont van. Egyeztettük, hány fős delegációt tudnak fogadni az országok képviselői, 2017-ben Ukrajnában átlag harmincöt főben egyeztünk meg, ez szintén nem változott. Ami újdonság, hogy az idei évben először, a háromnapos rendezvény pénteki nyitónapján Bukovina Szépe elnevezésű nemzetközi szépségversenyt tartunk, a hölgyek népviseletben, utcai viseletben és bikiniben is megmutathatják magukat.

A szombati nap a Székely Bállal folytatódott a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban, az eseményt Potápi Árpád János államtitkár és Filóné Ferencz Ibolya polgármester nyitotta meg, a bálon közel négyszázan voltak.

A fesztivál megrendezésének javasolt időpontjai 2020-ban

Lengyelország, Jastrowie, Piła: 2020.06.24–28.

Utazó tagegyesület: Bátaszéki Székelyek Baráti Köre

Ukrajna, Czerniowce: 2020.07.04–05.

Utazó tagegyesület: Madéfalvi Mereklye Néptáncegyesület

Románia, Câmpulung Moldovenesc: 2020.07.24–26.

Utazó tagegyesület: Nagymányoki Székely Kör és Dombóvári Székely Kör

Magyarország, Bonyhád: 2020.07.31–08.02.

Lengyelország, Lubań: 2020.08.21–22.

Lengyelország, Dzierżoniów: 2020.08.23.

Utazó tagegyesület: Völgység Néptánc Egyesület Bonyhád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában