előadás

2020.02.11. 10:30

Történelem emberközelben címmel tartottak előadást

Mauthner Ilona

előadás, diákok, iskola, tdk

Forrás: Shutterstock

Idén januárban is folytatódott a II. Géza Gimnázium auditóriumában a tudományos diákkör, röviden TDK előadássorozata. Történelem emberközelben címmel Sümegi József, az iskola igazgatója tartott előadást február 10-én, hétfőn. Az igazgató elmondta, az intézményben immár évtizedes hagyomány, hogy különböző történelmi korokat vesznek górcső alá, és annak részleteit járják körbe „emberközelből”.

A február 10-i előadás idén immár a harmadik volt, ennek témája a kettős királyválasztás, a mohácsi csatavesztés után. A mohácsi csata százötven évre megpecsételte az ország sorsát. Elesett tizenötezer ember, 7 főpap, 28 főúr, Tomori Pál, II. Lajos király pedig menekülés közben vesztette életét.

Magyarország királyává ezután Szapolyai Jánost választották, a Habsburg-párti főurak Pozsonyban pedig Habsburg I. Ferdinándot az 1506-os családi szerződésre hivatkozva. Az ország kétfelé szakadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában