előadás

2020.03.13. 16:20

Sokan hiszik, hogy arctalanná tesz a telefon

„Ki vagyok én?” címmel zajlott előadás a Szülők Akadémiája „Holnapformáló” programsorozata keretében Szekszárdon, a Garay Gimnáziumban múlt héten. A rendezvény két előadója Nagy Péter közoktatási munkatárs, pedagógus és Fekete Rita bűnmegelőzési szakember volt.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Fekete Rita a serdülőkori útkeresések bemutatásával, a hiteles példaképek szükségességének hangsúlyozásával, a fogyasztói társadalom veszélyeinek és gyermekeinkre gyakorolt hatásának megvilágításával kezdte. A média a fiatalok életére kiemelt befolyással bír. A még éretlen személyiség, a szelektálni nem tudók védelme a felnőtt társadalom kiemelt feladata. Az előadó külön felhívta a figyelmet az internethasználat büntetőjogi kockázataira. A gyermekek a virtuális térben is válthatnak áldozattá és bűnelkövetővé egyaránt.

A színes világ, a tartalmak sokfélesége, a korlátlan hozzáférésű információtömeg, a középpontban lét, az elismertség megtapasztalása vonzó számukra. Csupán egy okos eszköz kell hozzá. A virtuális világ csalóka csillogása legtöbbször csak akkor válik köddé, amikor már valamilyen sérelemben érintettek.

Néhányan azt gondolják, arctalanná válhatnak az eszköz mögött, hisz nem látja senki, mit írnak, mit osztanak meg. Az áldozattá válást segíti a túlzott hiszékenység, naivitás, a vágy az emberi, baráti kapcsolatokra.

– Nem vagyunk tökéletesek, sebezhetetlenek, még akkor sem, ha a világ azt várja tőlünk, hogy csináljunk úgy, mintha azok lennénk – mondta Nagy Péter, aki szerint az önismeret az egyik kiindulási pontja annak, hogy ne váljunk áldozattá. – Ha megjelenünk valahol, máris elkezdünk szerepet játszani. Minél jobb a társaság, annál inkább igyekszünk legjobb képünket mutatni. Az, amit kifelé mutatunk, ilyenkor nem teljesen az, ami belül vagyunk. Nem mindig jelenik meg kristálytisztán mindaz, amit érzünk, gondolunk, hiszen tudunk disztingválni, és elő tudjuk adni jobbik énünk. A reális önismeret minden jó kapcsolat alapja.

Borítókép: Fekete Rita és Nagy Péter tartották az előadást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában