Őszre is készülnek

2020.04.08. 14:00

A beiratkozást most nem személyesen, online kell intézni

Járvány ide vagy oda, szeptemberben új nevelési- és tanév kezdődik. Ez pedig azt jelenti, hogy a hároméves gyerekeket az óvodába, a tanköteleseket az iskolába kell beíratni. A koronavírus-járvány miatt nem személyesen kell az intézményekben ügyet intézni, hanem interneten, esetleg telefonon. Boda Zoltán, a bogyiszlói iskola igazgatója elmondta, náluk annyi plusz változás van, hogy egy Szekszárdon megszűnt alapítványi iskola tanulói is náluk tanulnak ősztől.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Online történik minden – mondta Rónai-Till Henrietta, a Teveli Szivárvány Óvodák és Konyha vezetője. – Az Oktatási Hivataltól megkaptuk a beiratkozó gyerekek névsorát és adatait, hivatalból április 21-ig felvesszük a kicsiket. Azonban szabad az óvodaválasztás, így ha valaki máshova szeretné vinni a csemetéjét, illetve, ha máshova tartozna, de hozzánk jönne, elektronikus úton szándéknyilatkozatot kell tennie. Egyrészt annak az intézménynek kell jelezni, ahova a szülő szeretné beíratni a gyermekét, de afelé az óvoda felé is, ahova körzet szerint tartoznának. Ezt április 17-ig lehet megtenni – tájékoztat. Rónai-Till Henrietta szerint, mivel a szülők fiatalok, elterjedt körükben az internethasználat. Aki viszont ilyen módon nem tud kapcsolatba lépni az óvodával, telefonon is jelentkezhet.

A megújult Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a következő portálokon ad naprakész felvilágosítást a beiratkozási lehetőségekről: www.garayami.hu oldalon a Beiskolázás és a Digitális tanrend fülön vagy a https://www.facebook.com/garayaltisk/ oldalon. Kérdése van? Hívja, keresse bátran Retkes Anett intézményvezető-helyettest. Tel.: 06/30/682-6808 Fotó: M. D.

Lényegében az iskolai beiratkozás is ugyanezen az elven működik. Az Oktatási Hivatal 2020. március 1-ig értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette a tanköteles gyerekek adatait. A szülők, gondviselők a beiratkozó gyermek körzeti iskoláját, ugyanúgy, mint a körzetes óvodát, megtalálják az alábbi keresőben: https://kir.hu/korzet. Ha a szülőnek nincs eltérő szándéka, a gyermeket az intézmény automatikusan felveszi. A hivatal az iskolával való kapcsolatfelvételre a telefonos, elektronikus megkeresést javasolja.

Az adategyeztetés az elektronikus KRÉTA-rendszeren keresztül történik 2020. május 21-éig. A KRÉTA-rendszer működéséről az iskolák honlapjai adnak tájékoztatást.

A körzettel nem rendelkező általános iskola az oda jelentkezők részére a beiratkozást 2020. április 6–24. között tartja szintén a KRÉTA segítségével. Elkészíti a beiratkozások időpontjára vonatkozó beosztást, és erről a szülőt haladéktalanul tájékoztatja.

Elektronikus adategyeztetés

Ha az elektronikus adategyeztetésre semmiképp sem nyílik lehetőség, a rendkívüli helyzetben a 2020/2021-es tanév kezdetekor a megfelelő dokumentumok bemutatására személyesen is lehetőség lesz a körzetes iskolában. Ha kötelező felvételt biztosító, körzettel rendelkező általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, a jelentkezők szülei április 28. és május 15. között az intézmény elektronikus KRÉTA-felületén adhatják le ilyen irányú kérelmeiket. A kötelező felvételt biztosító általános iskola a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételére vonatkozóan 2020. május 21-ig dönt, és erről írásban értesíti a gyermeket nevelő szülőt és az érintett gyermek kötelező felvételét biztosító általános iskola vezetőjét. A körzettel nem rendelkező általános iskola a gyermek felvételéről legkésőbb 2020. április 27-ig dönt, és erről írásban értesíti a gyermeket nevelő szülőt és az érintett gyermek kötelező felvételét biztosító általános iskola vezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában