sárpilis

2020.04.02. 18:10

Helyi védelem alatt áll a tájház

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Korábban lakóház volt, jellegzetes homlokzattal, ornamentikával. Ma a Sárköz legszebb tájháza a sárpilisi épület, amelyet 2006-ban vásárolt meg az önkormányzat, és gondos felújítás után, 2014-ben adott át. A felújításban, a berendezésben, a bútorok javítgatásában maga a tájházvezető, Szabó Mónika is részt vett. Segítette a munkát a falu szülötte, Balázs Kovács Sándor néprajzkutató is.

Az épület helyi védelem alatt áll, és elég jól kihasznált, látogatott. (Most, a járvány miatt persze ugyanaz a helyzet Sárpilisen is, mint máshol: nincs forgalom.)

Szabó Mónika egy sárközi csörgőkorsóval Fotó: Wessely Gábor

A négy helyiség közül háromban az egykori, mindennapi paraszti életet mutatják be. A negyedikben a 2012-ben elhunyt népi iparművész, Oláh Márta gyöngyfűző hagyatéka látható.

Erős Sárpilisen a Bogár István-kultusz. Az egykori kántortanító – későbbi iskolaigazgató – volt a sárközi hagyomány­ápolás talán legismertebb alakja. Ő indította el a Sárközi lakodalom néven ismertté vált rendezvények sorát. Néhány vele kapcsolatos emlék a tájházban is található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában