benzin

2020.04.07. 07:00

Önmagában nem elég a benzinárcsökkenés

Hiába a húsz esztendeje nem látott benzinárzuhanás, ez önmagában nem menti meg a koronavírus-járvány miatt bajba került vállalkozásokat. A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint is nagy a baj, az irány viszont jó, amit a tegnap bejelentett gazdaságmentő csomag kijelöl.

Foray Nándor

2020.03.26 Tolna, Tolnán az AVIA benzinkúton elérte a benzin ár a háromszáz forintot és további csökkenésre lehet számítani. Fotón: Hanol Gábor alkalmazott tankol épp. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

– Én kimondottan örülök, hogy ilyen alacsony az ára, bár soha nem néztem, mennyibe kerül a benzin, mert mindenképp tankolnom kell ahhoz, hogy dolgozni tudjak. Most viszont ha teletankolok, akkor négy-ötezerrel kevesebbet költök, mint korábban. Ha tehetném, most biztosan betárolnék egy nagyobb mennyiséget, mielőtt újra felmegy az ára – nyilatkozta egy harminckilenc éves szekszárdi férfi. Hozzátette, kicsit furcsállja, hogy korábban az áremelkedést a magas üzemanyagárral indokolták, de ez most nem jelentkezik árcsökkenés formájában.

Önmagában a benzinár csökkentése a termékek árára nem hat, hiszen most egészen más gondjai vannak a vállalkozóknak, mondta dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Annyira nagy a gond, hogy a legnagyobbtól a kisebb vállalkozókig mindenki megrendelés- és alapanyaghiánytól szenved. A gazdasági élet a legtöbb szektorban fokozatosan kezd leállni. Kivétel a kereskedelem, de azon belül is csak az élelmiszer-, illetve a drogéria. A többi ágazatban, például a vendéglátásban visszaesés van, miután kinyithatnak ugyan, de a vevők nemigen mehetnek be. A turizmus szinte lenullázódott.

A megyei elnök szerint teljes körű gazdasági élénkítő program kell, a kamara erre megtette javaslatait, és folyamatosan teszi is. Az összes ágazat saját igényeit figyelembe véve több tucat oldalas, hatalmas javaslati anyagot állított össze, mert óriási a gond. Számításai szerint ahhoz, hogy ez az általános gazdasági élénkítő program egyáltalán meg tudjon indulni, jelentős összegre van szükség, több ezer milliárd forintra.

Álláspontja, hogy elsősorban biztosítani kell a vállalkozások működését bértámogatással és egyébfajta támogatásokkal. Dr. Fischer Sándor azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök április 6-án tett bejelentései összhangban vannak a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara javaslataival. A gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza tartalmazza ezek egy részét, dr. Fischer Sándor reméli, hogy a következő szakaszban a többi is megvalósul. A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara továbbra is várja e-mailben a megkereséseket, elsősorban szekszárdi irodájába. Ezeket az illetékes helyekre továbbítják.

Fotó: Makovics Kornél

Kollár Soma a kamara dombóvári irodájának vezetője is azt javasolja, hogy írásban jelezzék az észrevételeiket, javaslataikat a vállalkozások, hiszen ennek így nyoma van. Mint magánember hozzátette, úgy látja, a Dombóvár környéki vállalkozások is küzdenek. Elsősorban a bizonytalansággal, hiszen nem tudnak tervezni. Szerinte kérdéses, hogy meddig tudják megtartani az alkalmazottakat. Ezen segíthet a bejelentett bértámogatás. Az alacsony benzinár kapcsán elmondta, természetesen van olyan ágazat, ahol ez most életmentő.

Harmadára esett vissza a forgalom

Egy tolnai benzinkút munkatársa elárulta, hogy az olcsóbb üzemanyagon felbuzdulva a fogyasztók egyszerre többet tankolnak. Viszont a napi forgalom ezzel együtt is egyharmadára esett vissza, ezáltal a pénzbevétel is.

A forgalmat szerinte befolyásolja a koronavírus-járvány, amely miatt kevesebbet mászkálnak az emberek, még az olcsó benzin ellenére is. Más kutasokkal is szokott beszélni, mindenhol ez a tapasztalat. Ez a tolnai kút egyébként magáncégé, ahol a forgalom-visszaesés dacára semmilyen elbocsátás nem történt. A dolgozókat biztosította a főnökség, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy elveszítik a munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában