oktatás

2020.05.13. 11:30

A veszélyhelyzethez igazodik a beíratás

Az általános iskolai beiratkozás nem a megszokott módon zajlik, hiszen az az elv érvényesül, hogy minél kevesebb legyen a személyes érintkezés. A szülők döntő többsége már egyeztette gyermeke adatait.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A kötelező felvételt biztosító, körzettel rendelkező általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, a jelentkezők szülei április 28. és május 15. között az intézmény elektronikus KRÉTA-felületén adhatják le ilyen irányú kérelmeiket. Azoknak, akik körzetes intézménybe szeretnék járatni csemetéjüket, elvben jelentkezniük sem kell, ám az általunk megkérdezett intézményvezetők azt mondták, érdemes megtennie ezt a szülőnek. – Az osztályba sorolás miatt tudni kell, hogy ki tanul majd angolt, ki németet, kinek szeretnék a szülei, ha gyermeküknek emelt óraszámban lenne testnevelése – adott magyarázatot Steiner Krisztián, a Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

Eddig húszan-huszonöten nem jelentkeztek, azaz a leendő elsősök körülbelül harmadáról van szó, ám az eljárás még nem zárult le. Adategyeztetésre május 21-ig van lehetőség.

Steiner Krisztiántól azt is megtudtuk, bár előre megbeszélt időpontban személyesen is lehetne ügyet intézni, ezt eddig még senki sem kérte, mindenki elektronikus úton, az iskola KRÉTA felületén töltötte ki az űrlapot. Voltak, akik bizonytalanok voltak, nekik telefonon nyújtottak segítséget.

Ugyanez a helyzet a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában is. Prischetzkyné Márkus Emőke intézményvezető azt mondta, hogy a szülők kilencven százaléka kereste őket telefonon. Elsősorban megerősítést kértek, és azt szerették volna megtudni, hogy az általuk kitöltött és elküldött adatlap megérkezett-e.

– Azt is mondhatnám, hogy így legalább egymás hangját hallottuk, és mégiscsak valamivel személyesebbé vált a kapcsolatfelvétel ebben a speciális helyzetben. Eleinte a szülők egy része idegenkedett a digitális beíratástól, de szerencsére nem volt fennakadás. Nálunk az alsós vezető-helyettes tartotta kézben ezt az ügyet, és ez bevált. Eddig tíz–tizenkét kisgyerek szülei nem jelentkeztek sem telefonon, sem a KRÉTÁ-n, őket ezekben a napokban még igyekszünk elérni – tájékoztatott. Mert ugyan a körzetbe tartozókat köteles az iskola felvenni, ez nem jelenti azt, hogy nem szükséges az adatokat egyeztetni.

Azt is megkérdeztük, hogy az idei, nem éppen hagyományos beíratási eljárást követően jövő szeptembertől kevesebb vagy több elsős jár-e majd ebbe az iskolába, mint ebben a tanévben, illetve, hogy van-e eltérés a remélt és a valós számok között. Prischet­zkyné Márkus Emőke azt válaszolta, hogy több lesz az elsősük. Két osztályt terveztek indítani, jelenleg ötvennégy elsős szülei jelentkeztek, de ott van még a további tíz–tizenkét kisgyerek, akik ehhez az intézményhez tartoznak.

Körzeten kívülről is lehet

Az adategyeztetés az elektronikus KRÉTA-rendszeren keresztül történik 2020. május 21-ig. Ha kötelező felvételt biztosító, körzettel rendelkező általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, a jelentkezők szülei május 15-ig az intézmény elektronikus KRÉTA-felületén adhatják le ilyen irányú kérelmeiket. A kötelező felvételt biztosító általános iskola a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételére vonatkozóan 2020. május 21-ig dönt, és erről írásban értesíti a gyermeket nevelő szülőt, valamint annak a körzetes iskolának az igazgatóját, ahová az érintett gyermek tartozik.

Borítóképünkön: Évnyitó a szekszárdi Babits iskolában tavaly. Talán idén is lehet hasonló ünnepség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában