Bátaszéken is végeztek koronavírus-szűrést

Tolna megyében húsz településen végeznek koronavírus teszteket a május 1-14. között zajló országos vizsgálatsorozat keretében. Csütörtökön délelőtt 9 és délután 4 óra között Bátaszéken várta a szűrőbusz azokat, akik előzetesen értesítést kaptak a Központi Statisztikai Hivataltól. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A Piac téren reggel kilenc óra környékén gyülekeztek azok, akik a statisztikai hivataltól értesítést kaptak, majd levélben, illetve telefonon is megerősítették, hogy részt kívánnak venni a koronavírus szűrésen. Bátaszéken nyolcvanhét különböző életkorú és nemű embert vártak a tesztelésre.

Közülük az egyik volt Hellinger László, aki mint mondta 64 éves, vállalkozó, és semmilyen alapbetegségéről nem tud, illetve gyógyszereket sem szed. Első körben telefonon kapott értesítést, hogy beválasztották a szűrésbe, majd később a vizsgálatot végző Pécsi Tudományegyetemtől is felhívták, hogy nem gondolta-e meg magát. Hellinger László elmondta, örül neki, hogy a szűrésen részt vehet, hiszen így kap információt arról, hogy találkozott-e a szervezete a koronavírussal. Erről a helyszínen hozzájáruló nyilatkozatot is ki kellett töltenie. Arra gondolt, azért választhatták ki a sok ember közül, mert a fia Németországban dolgozott és amikor haza jött, a járvány alatt, két hétig az egész családnak karanténban kellett vonulnia, ami nagyon nehéz időszak volt mindnyájuknak. Szerencsére senki nem volt közülük beteg. A fia azóta vissza is ment dolgozni Németországba.

A hetvenéves Dékány János szintén szűrésre kapott behívót, mint mondta ő is örül annak, hogy részt vehet ezen. Nem beteges típus, vérnyomáscsökkentőt ugyan szed, de amúgy jó a közérzete. Minden évben beoltatta magát influenza vírus ellen és eddig azt a betegséget nem is kapta el. Bízik benne, a koronavírus ellen is lesz hamarosan vakcina.

A szintén bátaszéki 42 éves Tímea (a teljes nevét nem kívánta megmondani) egy pillanatig sem gondolkodott azon, hogy eljöjjön-e a szűrésre, úgy érezte ez egy jó lehetőség arra, hogy megtudja átesett-e a betegségen. Mint mondta, a szájából, az orrüregéből vettek mintát, illetve vért vettek tőle. A mintavétel érkezési sorrendben történt. A legtöbben a reggeli órákban érkeztek a Piac térre, ahol ki volt rakva néhány asztal, padok és tollak, hogy legyen mivel kitölteni az ott kiosztott hozzájárulási nyilatkozatot. A legfiatalabb szűrésen részt vett személy egy 15 éves leány volt tegnap.

A szűrőbuszban védőfelszerelésben beöltözött szakemberek fogadták az embereket. Minden tervszerűen, gyorsan és nyugodtan zajlott. A Pécsi Tudományegyetem munkatársai azt mondták az eredmény 3-4 napon belül készül el, amit vagy a háziorvosnál, vagy akinek van ügyfélkapuja, ott nézheti meg.

Húsz település Tolnából

Országosan csaknem 500 településen közel 18 ezren vesznek részt a szűrésben – mint arról korábban beszámoltunk. A tesztelésen a statisztikai hivatal által véletlenszerű kiválasztás alapján, meghívásos módon lehet részt venni. Tolna megyében több település is érintett, így Bátaszék, Bonyhád, Bölcske, Dombóvár, Dunaföldvár, Fadd, Gerjen, Kismányok, Koppányszántó, Mórágy, Nagydorog, Nagykónyi, Németkér, Paks, Szekszárd, Tamási, Tengelic, Tevel, Tolna, Zomba. A vizsgálatokat megyénkben a Pécsi Tudományegyetem munkatársai végzik. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában