gyümölcsök

2020.05.26. 11:30

Kevesebb a termés, drága a gyümölcs

Hatalmas a fagykár idén a gyümölcsösökben, az előzetes felmérések szerint több százezer tonna az országban a veszteség. A legnagyobb kár a sárgabarackot, a cseresznyét, az őszibarackot érte, de vannak területek, ahol az alma és a körte is megszenvedte a március végi, április eleji hideget. A megyében két éve volt hasonlóan hideg a tavasz, akkor szintén leszüretelte a fagy a gyümölcsök nagy részét.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Március elején még minden biztató volt, a barackfák, a cseresznye- és a meggyfák dugig voltak virágokkal, szép termés ígérkezett, mondta Fazekas Márton kisvejkei agrármérnök-gazdálkodó, aki a helyi értékesítői, termelői szövetkezetnek is a tagja. Mindenki örült, hogy az enyhe tél után korán lehetett menni a gyümölcsösökbe dolgozni. Március 23-án azonban mínusz hét fokot mértek, és ez rögtön megfelezte a dombtetőn lévő ültetvényék termését, majd április elején több hullámban újabb lehűlés érte el a megyét, ami a megmaradt termést is megtizedelte.

Fazekas Márton elmondta, hogy védekeztek, három éjszakát is a gyümölcsösben töltöttek, tűzifát aprítottak és égettek a sorok között, öt literes parafingyertyákat gyújtottak, így védték a hidegtől a fákat. Hektáronként másfél millió forintot költöttek védekezésre, de sajnos pár héttel később kiderült, nem sok eredményt értek el.

A korai cseresznyét Kisvejkén már leszedték, hektáronként alig termett tíz kilónyit, amit a tagok családtagjai között osztottak szét. Hamarosan jön a középérésű fajta, fél termésre számítanak, de a becslésüket naponta felülírja az, hogy a hideg hajnalok miatt szinte folyamatosan potyog a még éretlen gyümölcs a fákról. A cseresznye után a kajszi következik, de itt sem lesz sok dolguk a szedőknek, majd a bodza és az alma jön. A bodzából 11 hektáron termeltek Kisvejkén a szövetkezet tagjai, a bogyós részét majd augusztusban szedik le és adják el a hűtőházaknak. A bodza kiváló ételfesték, amit a gyümölcsleveknél is használnak. Az alma kilátásai egyelőre biztatóak.

Bátaszéken, Bonyhádon és Györe térségében még nagyobb volt a fagykár, mondta Kerekes László, itt ugyanis a barackos mélyebben fekszik úgy negyven méterrel a kisvejkeinél. A fák tetején akad egy-két barack, amit majd a család leszed, erre nem érdemes embereket hívni. A tizenöt hektáros területen jó ha lesz annyi kajszi, hogy egy család lekvárigényét kielégítse. Utoljára két éve volt hasonló fagykár Bonyhád határában, de azt megelőzően az elmúlt huszonegy év alatt alig volt példa ilyen mértékű tavaszi hidegre. Ugyanakkor a növényvédelmi munkákat ugyanúgy meg kell csinálni, mintha jó évre számítanánk, mondta Kerekes László, hiszen ezzel a következő évet készítik el a termelők.

Az ország más részén sem jó a helyzet

Már megjelentek a boltokban az olasz és spanyol sárga- és őszibarackok. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint a jelentősebb gyümölcstermelő országokban tapasztalható – bár a hazainál mérsékeltebbnek tűnő – fagykárok miatt Európa egészében keresleti piacra, így az átlagosnál magasabb gyümölcsárakra lehet számítani. Nálunk kajsziból egy kedvező szezonban 30-35 ezer tonna terem, őszibarackból 35-40 ezer tonna, míg cseresznyéből 14-16 ezer tonna. A felére csökkenhet idén a körte- és a szilvatermés is. Az előbbiből egy átlagos évben 30-40 ezer tonnát szüretelnek a gazdák, szilvából 65-70 ezer tonnát. Almából és meggyből sem biztatóak a terméskilátások, az idén nem számítanak a tavalyi 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában