Már a járvány utáni időszakra készülnek a Csengeyben

Márkus Zalán vezeti ez év januárjától a Csengey Dénes Kulturális Központot. A pályája több szállal kötődik az intézményhez, és legalább ennyi kitérő is volt benne. Ezekről, a járvány miatt kialakult helyzetről és az azt követő tervekről is beszélt az új igazgató.

Hanol Erzsébet

Forrás: Paks-Press

Fotó: Kiss G. Péter

– A Művelődési Központ Ifjúsági és Információs Tanácsadó Irodájában kezdtem dolgozni 1996-ban, ifjúsági és zenés rendezvényeket szerveztünk – kezdte Márkus Zalán, az azóta már Csengey Dénes nevét viselő kulturális központ igazgatója, aki ez év januárjától tölti be a tisztséget. Elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetemen végzett 2004-ben, művelődési és felnőttképzési menedzser szakon diplomázott. A művelődési központ munkatársa volt 1999-ig, aztán kicsit más vizekre, a civil szféra területére evezett.

A városi diákönkormányzat egyesületével diákmunkát szerveztek a szekszárdi Meló-Diákkal együttműködve, valamint 45 perc címmel diákújságot adtak ki, diákjogi tanácsadást tartottak, és egyéb operatív feladatokat láttak el. Több új kezdeményezés megvalósításának a részese volt, így például a pünkösdi fesztivál és a siller fesztivál megszervezésének, de a mini-streetball rendezvény és az öt éven át futó Strandesték elnevezésű program létrehozásában is aktív szerepet vállalt. Egy időben a Vak Bottyán Gimnázium élelmezés vezetője volt, 2004 májusától pedig a Café 42 nevű helyet működtette Pakson. Kiállításokat, koncerteket, irodalmi esteket tartottak ott.

Mint mondta, a szíve csücske mindig is a művelődésszervezés volt, ezért nagy örömmel vette, amikor tavaly év végén Szabó Péter polgármester megkereste azzal, hogy rábízná a Csengey Dénes Kulturális Központ vezetését. Nagy elánnal vetette bele magát a munkába, ám a világjárvány lassításra kényszerítette. Lassításra, de nem megállásra, így arra használja ki ezt az időszakot, hogy minél inkább megismerje az intézmény működését, munkatársaival pedig igyekeztek alkalmazkodni a rendkívüli helyzethez. Ez hívta életre Szabó Péter polgármester ötlete nyomán a Tömbbelső koncertek programsorozatot, amelyben április közepétől május végéig tizenkilenc zenekar, csoport lép fel, a paksiak mellett tolnai fúvósokat és egy bölcskei testvérpárt is várnak. Márkus Zalán hozzátette, hogy a lakosság fegyelmezett, betartják a védőtávolságot, és nagyon jó a fogadtatás.

Márkus Zalán (Fotó: Kiss G. Péter / Paks-Press)

Sokan jelezték, hogy a saját otthonuk környékén is szívesen fogadnák az előadókat. Emellett Kultúrkarantén néven a Facebookon pályázatot is hirdetett a kulturális központ. Verseket, színdarabokat, képeket kell felismerni egy-egy részlet alapján, a nyertesek pedig belépőket nyerhetnek az intézmény előadásaira. Gőz­erővel zajlik ugyanis ezek átszervezése.

Tavasszal tizenegy előadás maradt el a Csengeyben, színdarabok, táncgálák, a Nyitott Akadémia programjai. Ezeket szeretnék átütemezni szeptemberre, októberre, hogy aztán novembertől indulhasson az új évad, remélhetőleg a mostaninál nyugodtabb körülmények között. Olyannyira tudnak most előre készülni, hogy nemcsak a négynapos, nagyszabású augusztus 20-i rendezvényeket szervezik, hanem már az adventi programon is dolgoznak a kollégák – tette hozzá Márkus Zalán.

A Tarantino-mozik állnak hozzá közel

A Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója arról is beszélt, hogy elkészült az intézmény új, 88 néző befogadására alkalmas, XXI. századi technikával felszerelt kamaramozija, ami már csak arra vár, hogy kezdődhessenek a vetítések. A kulturális központ melletti park kialakítása is zajlik, ami szabadtéri rendezvények helyszíne lehet a jövőben.

Márkus Zalán két lány, a 14 éves Lilla és a 12 éves Berta édesapja. Szabadidejében szívesen túrázik, egyik kedvelt helyszíne a Paks melletti Ürgemező, de persze a kikapcsolódás során sem szakad el teljesen a munkájától. Szeret koncertekre járni, filmeket, színdarabokat nézni. Elmondta, hogy a filmek közül a Tarantino-mozik állnak hozzá közel, illetve a Három szín trilógia tartozik a kedvencei közé. Zenében mindenevő, rapet és jazzt éppúgy hallgat, mint komolyzenét, és kedveli a mondanivalót hordozó magyar dalokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában