eper

2020.05.17. 07:00

Már szabadföldön is beérett a hazai eper

A héten megjelent a szabadföldi eper a szekszárdi piacon is. A termelők elégedettek az eredménnyel.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Bár még a boltokban ott vannak akciósan a spanyol, görög, marokkói eprek is, de a hazai fóliásnak úgy tűnik nagyobb sikere van, bár ez utóbbi jóval drágább. Hétfőtől pedig már nagyobb tételben lehet vásárolni a megyében a szabadföldön termelt eperből is.

Több helyen már hetekkel ezelőtt is találkozhattunk az utak mentén szamócaárusokkal, ám résen kell lenni, előfordul, hogy bár magyar származást tüntetnek fel, import szamócát kínálnak a normál árnál drágábban. Megveszik az import kilóját ezer forintért, és eladják hazaiként kétezerért.

Az eper ma már igazi hungarikum, hiszen nagyon sokan foglalkoznak vele nagyobb tételben is. A megyében az egyik legismertebb és legnagyobb szabadföldi termelő a faddi székhelyű Venyige Szövetkezet. Az egyik tagja, Bényi András elmondta, idén a fagy nem ártott az epernek, jégeső szerencsére még nem volt, így készen állnak arra, hogy hétfőtől fogadják a vásárlókat. A faddi eperért ugyanis helybe mennek az ország minden részéből, nem is árusítanak máshol. Egy bajai cukrász például évek óta lefoglal ebből a termésből egy nagy adagot az aromája miatt. A Honay az egyik legkorábbi fajta, ezzel indulnak, mely egy nagyon aromás eper, minél érettebb, annál édesebb is. Indulásként kilónként ezer forintban állapították meg az árat a szövetkezet tagjai. Ha marad a szép, száraz idő – aminek a szántóföldi növényter­mesztők nagyon nem örülnének – akkor a szezon három hétig is eltarthat.

Idén arra számítanak a termelők, hogy többen szeretnének majd eperből befőzni, hiszen már most azt tudni lehet, hogy kajsziból kevés lesz.

A szedresi Bogdán Mária és családja fóliás eperrel és szabadföldivel is foglalkozik. Mint mondta, a fóliással volt több teendő az idén, még a héten is gondot okozott a hajnali hideg, napközben pedig nyári meleg volt. Így hol kitakarták, hol betakarták az epret. Náluk a szabadföldi változat egy héttel később, vagyis május 25. környékén indul. A hideg hajnaloktól a szabadföldi epret is fátyolfóliával védték, nem is annyira a már színesedő gyümölcsöknek ártana a hideg, hanem a még virágzó palántáknak.

Bogdán Mária elmondta, idén a fóliás eperre nagyon nagy volt, és még most is van kereslet. Az ország minden részéből érdeklődtek a kereskedők, így a tavalyinál magasabb áron lehetett eddig értékesíteni. A szedresi család elhúzódó szezonra számít a szabadföldi epernél, hiszen sok bokor még csak most virágzik. A megyében négy standon is árusítanak, kettő Szekszárdon, egy Pakson és egy Tolnán van.

Több kereskedő elmondta, ők is tapasztalták, hogy már hetekkel ezelőtt magyar eperként árulták az ország több pontján a gyümölcsöt, mely leginkább Panamából, Hondurasból és Marokkóból érkezett hozzánk, sőt van, ahol már magyar dinnyét is kínálnak. Hozzátették, a tisztességes kereskedők megítélését rontják ezzel, hiszen elsőre nem mindenki ismeri fel, hogy az import, olcsó epret keresztelte át hazaira az árus.

Átlag 8-10 ezer tonna eper terem

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba. Április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés került a piacokra vagy az üzletekbe, majd utána, április végével, május elejével a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről szedik a gyümölcsöt, és május közepétől nagy mennyiségben érkezik a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig, végéig kitart.

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület mintegy 650 hektár, ezen az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna gyümölcs terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában