Vegyszeres fertőtlenítést végeztek Udvariban

Újabb vegyszeres fertőtlenítést végeztek az elmúlt héten a mintegy háromszázhúsz fős településen.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

A vírusveszély elmúlta után a polgármesteri hivatalban, orvosi rendelőben még egyszer terveznek ózonos fertőtlenítést. Az elmúlt időszakban Udvariban nem volt, és nincs koronavírusos fertőzött, karanténra sem volt szükség.

– Az önkormányzati hivatalt zárva tartjuk, a terveink szerint addig, amíg vége a járványveszélynek. A lakosok türelemmel viselik a veszélyhelyzetet, betartják a szabályokat, otthon maradnak, leginkább csak a boltba mennek el. Az orvosi ellátás folyamatos, hétköznap Gyönkhöz, hétvégén Hőgyészhez tartozunk. A lakosok az önkormányzat és a házi gondozók segítségével telefonon íratják fel a gyógyszereiket. A hivatalba általában becsengetnek, odaadják a papírra felírt, számukra szükséges gyógyszerek neveit, darabszámát. A recepteket a falugondnok váltja ki.

A lakosok a falugondnoki autót is igénybe vehetik – mondta lapunknak Peszt Attila polgármester. Az önkormányzat korábban minden három év feletti lakosnak egy darab mosható szájmaszkot osztott ki. Annak költségét a polgármester és a képviselő-testület finanszírozta, hogy ezzel se terheljék a költségvetési tartalékot, mert abból már vásároltak szájmaszkokat, gumikesztyűket és fertőtlenítőszereket.

Segély elbírálására nem volt szükség

A lakosság mintegy harminc-negyven százaléka idős, rájuk különösen odafigyelnek. Tizenkilencen részesülnek házi gondozásban, kilenc idősről családja gondoskodik, négy egyedülálló időst a helyi polgárőr szervezet segítségével rendszeresen felügyelnek, segítik az életüket. Húsz ember dolgozik közfoglalkoztatásban, egy részük mezőgazdasági munkákat, kisebb részük fűnyírást, ároktisztítás, temetőkaszálást végez. Védőfelszerelést, védőitalt biztosítanak a számukra, ahogy lehet, gondoskodnak róluk. A településen élők többsége Pakson, Tabon dolgozik, több műszakban. Az önkormányzatnak a veszélyhelyzet miatt nem kellett segélyt elbírálnia.

Borítóképünkön: A hivatal épületét múlt pénteken vegyszerrel fertőtlenítették, korábban ózonnal is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában