Elkerülik a rendelőintézetben a zsúfoltságot

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Változtak a rendelőintézetben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korábbi korlátozó intézkedések, tájékoztatott az önkormányzat Tamási hivatalos honlapján. Az elérhető szakorvosi ellátások elérhetőségeit is közzétették.

A járóbeteg-szakellátásban a betegeket arra kérik, hogy minden esetben először telefonon keressék fel a szakrendeléseket, telefonon történjen az első konzultáció. Tartsák be a megadott időpontokat, hogy a rendelőintézeti zsúfoltság elkerülhető, és a legalább másfél, kétméteres védőtávolság betartható legyen. Mivel megszűnik az óránként négy beteg vizsgálatára vonatkozó időkorlát, minden szakrendelés a szakterület jellegétől függően határozza meg az egy óra alatt, illetve a rendelési idő alatt általa biztonsággal ellátható betegek számát. Az előjegyzési időpontokat is ennek megfelelően adják meg.

A rendelőintézetbe történő belépéskor továbbra is ellenőrző triage történik lázméréssel, kérdőív kitöltésével, amelynek alapvető célja a betegek állapotának kiszűrése. Csak a triage vizsgálat negativitása esetén mehetnek a betegek a szakrendelésekre. A koronavírus-gyanús vagy igazoltan koronavírus-pozitív beteg járóbetegként történő ellátására továbbra sincs lehetőség. Felhívták a figyelmet arra, hogy minden betegnek kötelező maszkot viselnie, és a kötelező másfél, kétméteres távolságot, valamint az egyéb előírt higiénés szabályokat betartania. A beutaló nélkül igénybe vehető szakrendelésekre is előzetesen telefonon kell bejelentkezni, hasonlóan a beutalóköteles szakrendelésekhez.

A maszk viselése kötelező a betegek számára (Illusztráció: Shutterstock)

A járóbeteg-ellátás keretében elvégzendő sürgős, azonnali vizsgálatok, például sérülések, traumák, a járvány előtti rendnek megfelelően előjegyzés nélkül történnek elsősorban, de nem kizárólagosan a sebészeten, traumatológián, a sürgősségi fogadóhelyen.

Mint ismert, június tizenötödikétől kezdődően a járó- és a fekvőbeteg-ellátásban korlátozás nélkül minden beavatkozás, kezelés elvégezhető, amely a beteg számára szükséges, amennyiben a koronavírus-megbetegedés, illetve annak gyanúja nem áll fenn. Június tizenkettedikétől a betegeket csak egészséges személy látogathatja, egyidejűleg egy beteget csak egy személy, naponta pedig lehetőleg csak két személy látogathat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában