strandolás

2020.06.12. 07:00

Fadd-Domboriban és Szálkán lehet fürdeni

Két szabadvízi strand várja a fürdőzőket Tolna megyében. Fadd-Domboriban és Szálkán is felkészültek a szezonra.

Budavári Kata

20200608 Megárd napi időjáráselőrejelzéshez készített illusztrációk. A babakocsis, horgászos a Sötétvölgyi tónál, a fürdőzős a Szálkai tónál készült Makovics Kornél fotója Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A vizesblokkokat felkészítették a június 15-i nyitásra Fadd-Dombori strandjain, az ivókutakat pedig ezen a héten üzemelik be. Mint azt Wusching Gábortól, a település üzemeltetéséért felelős Fatodi Kft. vezetőjétől megtudtuk, a bóják is bekerültek a vízben a helyükre, a szezon első napjától az utolsóig strand­őrök teljesítenek szolgálatot és a gondnoksági épületben elsősegélyhely működik. A takarítószemélyzet folyamatosan végzi a munkáját, a vizesblokkokban, amelyek reggel nyolctól este hétig lesznek nyitva, óránként kell fertőtleníteni.

Az első vízmintavétel is megtörtént ennek eredménye a nyitásra megérkezik. Wusching Gábor azonban már most azt mondta, szép a dombori víz, és a hőfok is egészen jó, a legutóbbi hivatalos mérés szerint 20,9 Celsius-fokos. A vízszint egy kicsit alacsony, de elindult a vízbepótlás Paksról, és csapadék is várható. A büfék hétvégente már nyitva voltak, és bár az idősebb korosztály láthatóan óvatosabb, egyre több a vendég Fadd-Domboriban.

Szálkán szép időben reménykednek, és mint azt Pál­fi János polgármestertől megtudtuk, itt már az első mintavétel eredménye megérkezett. A víz minősége most is kiváló, ahogy azt a látogatók az utóbbi tíz évben megszokhatták. Itt is folyamatosan takarítanak, üzemel a büfé, az egymástól számított másfél méteres távolságot pedig a 15 ezer négyzetméteres területen nem nehéz tartani. A vendéglátóhelyek, szálláshelyek kinyitottak, és a kemping is várja a pihenni vágyókat.

Szabályok, amiket be kell tartani

A természetes vizek a kisgyermekekre különösen veszélyesek lehetnek, nem szabad őket felügyelet nélkül a vízben, a vízpart közelében hagyni.

Kicsik és nagyok esetében is nagy veszélyforrás a hőguta, ami ellen nem elég a vízben hűsölni, fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékpótlásra, elsősorban ivóvíz formájában.

Magától értetődőnek tűnik, mégis hangsúlyozni kell, hogy aki fertőző betegségben szenved – mások egészsége védelmének érdekében is –, az ne menjen közösségi fürdőkbe, kijelölt fürdőhelyekre.

Tilos a természetes fürdőhelyekre állatot, házi kedvencet bevinni a szezon teljes időtartama alatt: azaz június 15. és augusztus 31. között.

Azt pedig talán mondani sem kell, hogy csak a kijelölt fürdőhelyen szabad strandolni, hiszen ezeken a helyeken biztosítottak a közegészségügyi feltételek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában