Kinyitott hétfőn délután a megyei könyvtár

Kinyitott Szekszárdon az Illyés Gyula Megyei Könyvtár hétfőn délután egy órakor. A bent tartózkodók számát egyelőre a gyermek és a felnőtt bibliotékában is korlátozzák.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

A nyitás lehetőségéről szóló rendelet szombaton jelent meg. Liebhauser János igazgatótól megtudtuk, hétfőn, szerdán, csütörtökön, és pénteken reggel kilenctől délig, továbbá délután egy és négy óra között fogadják a látogatókat. Keddenként továbbra is igénybe vehető az „Otthonkönyvtár mindenkinek” szolgáltatás. Az olvasók csak maszkban és csak kézfertőtlenítés után léphetnek be az olvasói terekbe, az előtérben maximum egy ember várakozhat, és csak korlátozott számú olvasó tartózkodhat korlátozott ideig, azaz fél órát egyidejűleg a könyvtárban. A kölcsönzőben például egyszerre hatan lehetnek bent, a sikerkönyveknél legfeljebb hárman.

Az olvasók csak maszkban és csak kézfertőtlenítés után léphetnek be az olvasói terekbe. Fotó: Mártonfai Dénes

Késedelmi díjat nem számítanak fel, a lejárt olvasójegyeket meghosszabbítják, és új beiratkozásra is lehetőség van. A díjfizetést elhalasztják a 2. fázisú nyitásig, amelyre a tervek szerint augusztus 31-től lesz lehetőség.

A Gyermekkönyvtár is kinyitott, június 15-én délután egy órától négyig volt nyitva, mondta el Nemes Rita osztályvezető. Hetekig készültek a nyitásra, most még az eddigi egészségügyi előírások lesznek érvényesek. A felnőttek számára kötelező a védőmaszk használata. Kézfertőtlenítőt biztosítanak, amelyet szintén kötelezően használnak látogatóik. Korlátozzák az egyszerre bent tartózkodók számát, legfeljebb tíz ember lehet a könyvtárban. A látogatási időt fél órában határozták meg. Egyelőre csak könyvek, hangoskönyvek, diafilmek kölcsönözhetők. A társasjátékokat, a bábokat és a színezőket nem teszik elérhetővé. A folyóiratokat sem, mert ezeket nem tudják fertőtleníteni.

A szabadtéri rendezvények engedélyezettek, ilyenformán felmérés zajlik, hogy egy udvaron tartott szezonzáró babaklubra eljönne-e a célcsoport. Már több pozitív visszajelzés érkezett a hirtelen félbeszakadt Mazsola Könyvtári Babaklub korábbi részvevői részéről. Ha máshol nem szabad, akkor a felnőttkönyvtár udvarán valósítanák meg. Ezt az alkalmat június 29-ére tervezik. Csupán benti programjaik maradnak tehát el, kinti eseményekkel megpróbálnak kedveskedni az érdeklődőknek.

Borítóképünkön az Illyés Gyula Megyei Könyvtár bejárata, amely újra nyitva áll az olvasók előtt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában