Trianon 100

2020.06.09. 07:00

Összetartozásunkat jelképezik az évfordulón átadott alkotások

Kőből, illetve fából faragott, most átadott alkotások emlékeztetnek megyeszerte az ország száz évvel ezelőtti megcsonkítására, és arra, hogy ennek ellenére összetartozunk a határokon túl élő magyarokkal.

TN-összeállítás

Fotó: Mártonfai Dénes

Több településünk emlékművel gazdagodott a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján. Pakson a városi megemlékezés után a Táncsics parkban avattak emléktáblát, amelynek Hunyadi László a megálmodója. Kezdeményezését a 2000-ben alapított Motoros Baráti Kör tagjai és az önkormányzat is segítette. Hunyadi László elmondta, hogy motoros társaságuk bejárta Közép-Európa országait, gyűjtőakciókat szerveztek, táboroztatásban, óvodaépítésben segítettek. Útjaik során azt is megtapasztalták, hogy a határon túli magyarokban milyen erős a magyarságtudat, és azt is érezték, nekik mekkora szerencséjük van, hogy az anyaországban élhetnek. „Ameddig azok döntik/Mi ültetjük addig a fenyőt” – olvasható az Ismerős arcok zenekartól vett idézet a svéd fekete gránitból készült emléktáblán, amely a jánoshalmai Árpás László munkája. Az emlékművet a hatvannégy vármegyét jelképező kövek fogják körbe – írják a Paksihirnok.hu tudósításában. Süli János minisztert is idézik: – Június 4-én Trianon tragédiájára emlékezünk, de mellette a nemzeti összetartozás napja, a nemzet egyesítésének ünnepe is.

A történelmi Magyarország turulmadárral: ez az emlékmű díszíti június 4-e óta Alsónánát, azon belül az Evangélikus templomkertet. Az összetartozást kifejező alkotást Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Kollár László polgármester, valamint maga a művész, Nagy Csaba adta át a település közösségének, ünnepélyes körülmények közepette.

A kompozíció székelykaput idéz, Nagy-Magyarország a két tartóoszlop határolta térben található. Benne a bevésett felirat „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”, alatta pedig Wass Albert neve olvasható. Nagy Csaba fafaragó mester Erdélyből, Nagysármásról érkezett Alsónánára, ahol már tizenhat éve él és alkot.

Madocsán a községháza előtti téren avattak emlékművet. A megemlékezés, mint ország szerte oly' sok helyen, itt is száz másodperces harangszóval kezdődött. Az emlékművet – amelyet Baksa Ferenc polgármester beszéde után lepleztek le – felajánlásból állíttathatta az önkormányzat, ezért minden madocsai lakos nevében hálás a faluvezetés. A megemlékezésen a Madocsai Református Általános Iskola tanulói szavaltak, Széles László tárogatón játszott, Horváth Béla történész emlékbeszédet mondott, valamint Nagy János református lelkész is megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait. A programot az Ismerős arcok zenekar Nélküled című dalával zárták.

A június 4-i megemlékezés Iregszemcsén egyben a trianoni emlékmű leleplezése is volt. – Egy gyönyörű szép dolomit szikladarab lett az emlékmű magja, rajta márványból Nagy-Magyarország az elcsatolt területekkel, alatta talapzat épült és mögötte egy öt méter magas kettős kereszt áll a hármas halmon. Petrás János, a Kárpátia zenekar frontembere felajánlotta a történelmi Magyarország hatvannégy vármegyéjéből összegyűjtött földjét, melyet el is helyeztünk az emlékmű elé – tájékoztatott Tóth Szabolcs polgármester. A műsor zárásaként húsz óra húsz perckor meggyújtották az Összetartozás Tüzét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában