felújítás

2020.06.23. 11:30

Sok év hányattatása után újjáéledhet a földvári emlékmű

Már több mint egy évtizede civilek kezdeményezték Dunaföldváron, hogy állítsák vissza az egykori országzászló-emlékművet. A lelkesedés megvolt, az anyagi fedezet hiányzott, s a közadakozás nemigen indult be. Mára változott a helyzet.

L. Mészáros Irma/DUOL

Forrás: duol.hu

Tavaly a képviselő-testület úgy döntött, hogy ugyanazon a helyen – az alapzat kivételével –, eredeti formájában és méretében, teljes önkormányzati finanszírozásban elkészíttetik az országzászló-emlékművet. A négymillió forintos munkára már aláírták a kivitelezési szerződést – mondta Horváth Zsolt polgármester. A tervek szerint száz évvel Trianon és nyolcvankét évvel az első avatás után szeptemberre elkészül az egykori emlékmű másolata.

Dunaföldvár – akkor még nagyközség – képviselő-testülete 1937-ben hozott határozatot az országzászló felállításáról. Végül 1938 szeptemberére készült el nagyrészt közadakozásból az alkotás, Kari Ferenc József budapesti szobrászművész munkája. A korabeli sajtótudósító írását idézzük a Tolnamegyei Ujságból: „Az előkészítő bizottság a felavatásra váró országzászlót idillikusan szép helyen, a gyönyörű Duna-parti parkban, szemben a hősök emlékművével állította fel, alig 100 méternyire a nagy Duna-hídra felvezető kocsiúttól...”

Elképzelhetjük, milyen jelentős esemény volt az avatás a nagyközség életében. Bekerült a korabeli Filmhíradóba is. A Tolnamegyei Ujság tudósítója részletesen beszámol a programról. „A fellobogózott, ünnepi díszbe öltözött város templomaiban a lelkipásztorok ünnepi istentiszteleteket tartottak, majd a községháza udvarán egybegyűlt notabilitásokkal és az elöljárósággal az élen az egyesített levente- és tűzoltózenekar indulójára kivonult a lakosság a Duna-parti parkba, az ünnepély színhelyére. (…) Vitéz Perczel Lajos vezetésével megjelent az országzászló előtt a díszőr­ség, és felhúzták félárbocon a címeres trikolórt, amely idő alatt a polgári leányiskola és a római katolikus leányiskola szimbolikus élőképet mutatott be.”

A helyes érzékkel megválasztott helyen jól érvényesült az emlékmű. Fotó: duol.hu

A háborút követően lerombolták

Az 1940-es évek közepéig több mint ezer településen állítottak fel országzászlót a Trianon miatt érzett gyász érzésének kifejezésére. A harmincas években sorra készültek az alkotások, amelyeknek mintájául a budapesti emlékmű szolgált: az alaptömb előoldalán Nagy-Magyarország térképe szerepelt, benne a csonka ország sziluettjével, a többi oldalon pedig idézetek.

Felállítását követően Dunaföldváron a nagy hazafias ünnepségek helyszínéül szolgált a park országzászló előtti területe. Ezen alkalmakkor a díszmenetben cserkészek, leventék, a tűzoltózenekar muzsikusai, frontharcosok vonultak. Rendszeresen családok, közösségek fényképezkedtek az emlékmű előtt. Sok család őriz ilyen képet a régi albumokban.

A háborút követő hatalomváltás után az irredentának hirdetett emlékművet Dunaföldváron is lerombolták, eltüntették. Egyesek tudni vélik, hogy a darabjait egy gödörbe dobálták, de információnk szerint se a strand építésekor, se később nem találták meg ezeket.

Borítóképünkön: A Dunaföldváron 1938-ban elkészült országzászló-emlékműnél katonák is készíttettek magukról csoportképet annak idején

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában