Boldogságtérkép

2020.07.02. 07:00

Boldogabb Tolna megye az átlagosnál

Átlagon felül boldogok a Tolna megyeiek. Ez azt jelenti, hogy elégedettek az életükkel, és lelkileg jó állapotban vannak. Legalábbis az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja szerint.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Liderina

A Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a 2019 április és a 2020 március közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján elkészítette Magyarország Boldogságtérképét. Erről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben, milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek. A vizsgálatban közel nyolcezren, 17-92 éves férfiak és nők vettek részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására valamint a karaktererősségek vizsgálatára.

A friss felmérés eredményeit összehasonlították a 2016-2018-as mérés eredményeivel. Az új adatok is megerősítették a korábbi tapasztalatot, miszerint a nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat, és a mentális egészség, valamint a pszichológiai immunitás terén is jobban állnak, mint a férfiak. Ismét bebizonyosodott az is, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok boldogabbak és ugyancsak boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban élők.

Változás a korábbi eredményekhez képest, hogy nők esetében az ötvenegy-hatvanöt évesek, míg a férfiaknál a huszonhat-harmincöt évesek jóllét szintje a legmagasabb. A 2016-2020-as időszakban rögzített több mint tizenötezer válaszoló adatai szerint a magasabb iskolai végzettséggel együtt jár a globális jóléttel, a jobb megküzdő képességgel, a mentális egészséggel és az élettel való elégedettség szintjével. Még egy érdekes adalékot is szolgáltattak a kutatók. A 2019-2020-as időszakban a köztisztviselők és a közalkalmazottak jóllétszintje magasabb lett mint a vállalkozóké.

A megyei bontás tekintetében az a meglepő eredmény született, hogy a Tolna megyében élők boldogabbak, jobb mentális állapotban vannak, mint a környező megyében élők. A baranyaiak például átlagon alul boldogok, a somogyiak pedig kifejezetten boldogtalanok. Fejér és Bács-Kiskun megye pedig hozza az átlagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában