önkormányzati hírek

2020.07.26. 07:00

Pályázatokból fejlesztenek, csatornát építenek Bátán

Fejlesztésekről, pályázatokról és el nem nyert támogatásról számolt be lapunknak Huszárné Lukács Rozália, Báta polgármestere.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Folytathatják a csapadékvíz elvezetésének kiépítését, hiszen ennek a fejlesztésnek a második üteméhez is megnyerték a pályázatot, ami 398 millió forintot jelent. Ebből az összegből a falu központját és Alszögöt köti majd össze a kiépülő csapadékvíz csatorna.

Nagy gond volt immár évtizedek óta, hogy nagyobb esőzéseknél a csapadékvíz szinte elöntötte a meredekebb utcákat, majd a víz összetorlódott az Alszög alján. Hamarosan elkészülnek a tervek, melyek megjelölik azokat a pontokat, ahol az esővíz összegyűlik, és ezt vezetik majd el a Holt-Dunába. Tavaszra elkészülnek a kivitelezési tervek és megkezdődhetnek a munkálatok is. Várhatóan másfél év alatt elkészül a csapadékvíz elvezetése ezeken a szakaszokon is, mondta a polgármester.

A Magyar Falu Program keretében óvodafelújításra is nyertek pályázatot a bátaiak, így közel huszonhárom millió forintból szépülhet meg az épület. Tetőt cseréltek, padlót újítottak, a központi fűtést korszerűsítették, új kazánt szereltek be. Saját erőből kifestették az óvodát. Egy másik pályázattal pedig az udvari játékokat cserélték le, korszerűbbre. Erre ötmillió forintot nyert a község.

Huszárné Lukács Rozália elmondta, a negyvenkét óvodás a felújítási munkálatok alatt sem maradt ellátatlanul, a kultúrházban helyezték el őket. Hétfőtől pedig a már felújított, meg­szépült óvodájukba, az új játékaikhoz mehetnek vissza.

A járdaépítés, -felújítás egyelőre halasztódik, erre nem nyertek forrást, ahogy a Sárközi lakodalomra sem kapták meg a tizenötmilliós támogatást, melyre szükségük lenne. Idén ugyan elmarad a rendezvény a járvány miatt, de bíznak benne, hogy jövőre Báta rendezheti a nagyhírű eseményt. Ehhez viszont már most tudni kellene, hogy számíthatnak-e állami támogatásra, hiszen a rendezvényhez kapcsolódó előkészületeket már most el kell kezdeni. Szervezni pedig csak úgy lehet, ha az ember tudja, mennyiből gazdálkodhat, mondta a polgármester.

Borítóképünkön: Jövőre Báta lenne a Sárközi lakodalom házigazdája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában