tájékoztatás

2020.08.25. 15:50

Földi permetezéssel irtják a szúnyogot Szekszárdon és Pakson

TEOL

Debrecen, 2020. július 5. Kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést egy autóval Debrecenben 2020. július 4-én este. Az idõjárás függvényében a szúnyoggyérítést végzõ gépjármûvek este kilenc és hajnali három óra között járják a városi utcákat. Egy Európai Uniós szabályozás értelmében ettõl az évtõl már nem lehet repülõgépekrõl végezni a kémiai szúnyoggyérítést. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A szekszárdi polgármesteri hivatal közleményében azt írják, a kezelésre augusztus 27-én, napnyugta utáni órákban kerül sor. Rossz idő esetén a védekezést augusztus 28–29. napján, ugyanebben az időben pótolják. Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Ugyanezzel a módszerrel és szerrel végeznek gyérítést Pakson augusztus 25-én (azaz ma), a napnyugta utáni órákban. Ha az időjárás nem kedvez a kezelésnek, augusztus 26–27. napján pótolják.

A lakosság részére javasolt intézkedések: A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján tanácsos összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tároló edényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a szúnyogok számát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában