Hétértékelő

2020.08.28. 20:00

Megkérdőjelezhető a közgyűlés működésének jogszerűsége

Akár törvénysértő is lehetett a szekszárdi közgyűlés működése, mivel az Éljen Szekszárd képviselőcsoport (ÉSZ) két tagja, Bomba Gábor és Csötönyi László képviselők a köztartozásmentes adózói adatbázisban egy ideig nem szerepelt.

Tóth Róbert

Fotó: Mártonfai Dénes

Törvényességi felhívást intézett a Tolna Megyei Kormányhivatal a szekszárdi önkormányzathoz, mivel az Éljen Szekszárd képviselőcsoport (ÉSZ) két tagja: „Bomba Gábor László és Csötönyi László képviselők a köztartozásmentes adózói adatbázisban nem szerepelnek.” Ebből adódóan akár törvénysértő is lehetett a közgyűlés működése, ami az eddig meghozott fontos döntések miatt sem mindegy. Minderről Ács Rezső polgármester tartott sajtótájékoztatót pénteken, melyen bejelentette: soron kívül szeretné tárgyalni az ügyet a szekszárdi közgyűlés ülésén.

A szokásos hétértékelő sajtótájékoztató nem a fejlesztésekről, a város előrehaladásáról szól – fejezte ki sajnálatát a megyeszékhely polgármestere, Ács Rezső (Fidesz-KDNP). Arról adott hírt, hogy az önkormányzat a minap felhívást kapott a kormányhivataltól, mert megválasztását követően két ÉSZ-es képviselő sem tett eleget jogszabályi kötelezettségének, azaz, nem igazolta köztartozásmentességét, s nem került be az említett adatbázisba. Erre harminc nap állt rendelkezésükre – húzta alá a polgármester.

Az ilyen esetekben jellemző méltatlansági ügyek a KCVB (Kultúra, Civil Szervezetek, Városmarketing Bizottsága) hatáskörébe tartoznak, aminek ráadásul éppen az egyik érintett, Csötönyi László az elnöke.

– Nem tudjuk, hogy az elmúlt időszakban – a pandémia időszakát kivéve – jogszerűen működött-e az önkormányzat. Így természetesen sok döntés jogi érvénye is megkérdőjeleződik; olyan fajsúlyos dolgoké, mint az SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) módosítása, a képviselői díjak megállapítása vagy a cégvezetők személye – sorolta a polgármester.

– Egy vizsgálat keretében kell kideríteni: vajon csupán adminisztratív hiba adódott-e, vagy sem. Csötönyi László érintettsége miatt a bizottság elnökhelyettese az illetékes, hogy az ügy végére járjanak. Erre öt nap áll rendelkezésre, különben a kormányhivatal indít vizsgálatot – tájékoztatott Ács Rezső.

A megyeszékhely polgármestere szerint érdekes, hogy a balhés ügyek mindig az ÉSZ oldaláról kerülnek elő, amely a jogszabályokat sutba vágva, a legalapvetőbb törvényi előírásnak sem tesz eleget.

Csötönyi László telefonon reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Kijelentette, hogy köztartozásmentes, s az erről szóló igazolását beküldte a hivatalba, amit el is fogadtak.

Bomba Gábor az ÉSZ frakció közleményére hivatkozott, mely szerint a válasz egyszerű: Szekszárdon az országban a legkésőbb állt fel a közgyűlés, november 28-án, és csak december 23-án volt az első olyan rendes ülés, ahol a bizottságok megalakultak. Így, amikor a képviselők megválasztását követően mindenkinek igazolnia kellett, hogy nincs köztartozása, még nem volt KCV, nem volt új SZMSZ. A köztartozásmentes igazolások és az adatbázisba való felvételi kérelem bekérését és a nyilvántartásba való beküldését a hivatal intézte, felszólításuknak valamennyi képviselő határidőn belül eleget is tett.

A reakció kitért arra is, hogy a KCVB szükség esetén akár ismét bekéri az igazolásokat az érintettekről, és a vizsgálat lefolytatását követően a kormányhivatalt is határidőben értesíteni fogja.

Az ÉSZ indulatgerjesztésnek titulálta a sajtótájékoztatón elmondottakat, és cáfolta, hogy – köztartozások okán – törvénytelenül működött volna a közgyűlés.

Kötelességei is vannak egy képviselőnek

Nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak egy képviselőnek – így reagált Szabó Balázs, az ügyet elsőként megszellőztető Szekszárdi Városvédők elnöke. A korábbi városatya elfogadhatatlannak tartotta, hogy egy képviselőt egyáltalán fel kell szólítani a jogszabályok betartására, amikor az kötelessége volna. Függetlenül attól, hogy fennáll méltatlanság, vagy sem – tette hozzá.

Szabó úgy fogalmazott, azon sem lepődne meg, ha a köztartozás rendezését kormányellenes politikusok, vagy éppen a frakcióvezető vállalná – utalt a KCVB elnökének kérdéses tartozására, amely információi szerint 8-9 hónapon át is fennállhatott.

Borítókép: Ács Rezső és Gyurkovics János alpolgármester a pénteki hétértékelő sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában