sajtótájékoztató

2020.08.11. 17:30

Nemzetközi Fúvós Napok lesznek Dunán innen és túl

Kossuth- és Liszt-díjas művészek lépnek közönség elé augusztus 23-30. között a Nemzetközi Fúvós Napokon. A programról kedden sajtótájékoztatón számoltak be Pakson.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

Kovács Zalán fesztiváligazgató elmondta, hogy Paks 2016 óta ad otthont az országos hírű tubatábornak, ez nőtte ki magát nemzetközi fesztivállá, amelyre idén több helyszínen várják a zenekedvelőket. Pakson kívül Madocsán, Dunaszentgyörgyön, Gerjenben és Tolnán, illetve Kalocsán lesznek koncertek. Komolyzenével, egyházi zenével, népzenével és könnyedebb műfajokkal egyaránt találkozhat a közönség. Ismert magyar művészek – például Pitti Katalin operaénekes, Medveczky Ádám karmester és Geiger György trombitaművész – mellett horvátországi, németországi, azerbajdzsáni, török és japán előadók gondoskodnak a kimagasló színvonalról. Kovács Zalán hozzátette: valamennyien huzamos ideje Magyarországon tartózkodnak, illetve a rendezvény ideje alatt minden szükséges intézkedést megtesznek a koronavírus terjedése ellen.

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, a rendezvény fővédnöke a Paks II projekttel párhuzamot vonva azt mondta, ez is egy nemzetközi projekt, a Paks és Kalocsa közt hamarosan megépülő híd kapcsán pedig arról beszélt, hogy a Nemzetközi Fúvós Napokkal már most kulturális hidat emelnek. Felszólalt a sajtótájékoztatón több érintett polgármester, így Szabó Péter, Paks, Appelshoffer Ágnes, Tolna, Kirnyákné Balogh Mária, Dunaszentgyörgy és Baksa Ferenc, Madocsa polgármestere is. Mindannyian örömüket fejezték ki, amiért részesei lehetnek a rendezvényfolyamnak.

Az augusztus 23-i nulladik napon Pakson a református templomban lesz zenés istentisztelet, illetve a madocsai művelődési házban nyílik kiállítás Geiger György fényképeiből és helyi amatőr fotósok képeiből. A megnyitót másnap tartják Pakson a Csengey Dénes Kulturális Központban. Ezt követően augusztus 30-ig minden nap várják az érdeklődőket a különböző helyszíneken. A részletes programok megtalálhatóak a www.fuvosnapok.hu oldalon.

Kovács Zalán arra is emlékeztetett, hogy természetesen a tubatábor idén sem marad el Pakson, emellett Kalocsán harsona kurzus lesz Veér Mátyás irányításával, míg Madocsán a népzene iránt érdeklődők táboroznak Császárné Borzavári Róza vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában