Országjáró magazin

2020.08.24. 14:00

Tamási, Simontornya és Regöly mutatta meg, miért érdemes idelátogatnia a turistáknak

Tamási, Simontornya és Regöly életét mutatta be a Kossuth Rádió Országjáró magazinja szombaton. Minden településen interjúkat adtak helyi riportalanyok. Közreműködött a Nemzeti Művelődési Intézet.

Foray Nándor

Fotó: TEOL

Három Tolna megyei település életét mutatta be a Kossuth Rádió Országjáró magazinja a közelmúltban. Minden településen interjúkat adtak helyi riportalanyok. Közreműködött a Nemzeti Művelődési Intézet.

A Tamási Művelődési Központ vezetője, Czink Judit azt mondta: a kultúra, a sport, a gasztronómia, az oktatás, a településfejlesztés területeiről olyan témák felkarolása volt a cél, amelyek az ország túlsó felén élőknek is érdekesek.

A játékok (az óriási puzzle, a kockakirakó vagy a színező) is a városi, megyei értékekhez kapcsolódtak. A Gasztrobuszt Henkei Sándorné neve fémjelezte, aki a helyi ételkülönlegességek készítője. Fenyő Gyuláné a pörköltcukortorta-készítés titkaival érkezett. Szerepelt Durcziné Balogh Renáta terápiáskutya-felvezető és Benke Éva iparművész. Hallatta hangját a Tamási Koncert-Fúvószenekar és Cseke István zongorista.

Óriási puzzle-t raktak ki a gyerekek Tamásiban (Fotó: TVMK)

A Tamási Bringasport Egyesület elnöke, Péti Zoltán a sportot népszerűsítette. K. Németh András régészként volt jelen. Meghívták a Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium igazgatóhelyettesét, Fegyveresi Anikót. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. képviseletében az erdőművelési és közjóléti ágazatvezető, Gál László, a vadászati ágazatvezető, Kovács Tamás és a titkárságvezető, Gutheil Magdolna vett részt. Természetesen a tamási polgármester, Porga Ferenc is szót kapott.

Simontornyán a hagyományőrzők ágyúdörgéssel üdvözölték a helyszíni közvetítést, elevenítette fel a Simontornyai Vár vezetője, Máté Imréné, akit értelemszerűen a várról kérdeztek. Kovács Péter a családnevéhez méltó szakma nevében szólt. Bencze János méhész a lépes mézről adott át ismereteket. Könyv István János grafikusművészt, Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművészt és Könyv Kata festőművészt is meghallgathatta az ország. Bemutatkozott egy bőr- és szőr­mekészítő vállalkozó is.

Simontornyán a vár volt az egyik téma (Fotó: Molnár Péter Gergő)

A borról az Észak-Tolnai Hegyközség hegybírója, Herczeg Gyöngyi és dr. Beck Tibor muzeológus, borász beszélt. Horváth András ökológus a turistautak témáját járta körbe (a tervezett Natúrpark vonatkozásában). A simontornyai polgármester, Torma József a város egészéről, fejlődéséről, jelenéről nyilatkozott.

Regölyben a legjobbak kupát kaptak (Fotó: Kádár József)

Regöly egy nagyszabású főzőversenyt állított a középpontba, melynek a Regölyi Kulturális és Szabadidős Egyesület elnöke, Kádár József volt a főszervezője. Ő azt mondta, e verseny tizenegy éves hagyománnyal bír. Célja a baráti társaságok összehozása, a családias hangulat, hogy mindenki jól érezze magát. Szekszárdról, Tamásiból, Gyulajból, Harcról, sőt más megyéből is érkeznek, lassan már nehéz elegendő asztalt keríteni a programra. Idén harmincnyolcan neveztek.

Három kategóriában lehetett indulni: pörkölt bogrács, egyéb bogrács és nem bogrács. Kádár József nagy pártfogója a fiatalságnak: a legfiatalabb csapat és a legfiatalabb egyéni versenyző eleve díjat kapott.

Van olyan kislány és kisfiú, aki három-négy éve aktívan részt vesz, és jövőre is jönne. Összesen csaknem húsz kupát osztott ki a zsűri, és emléklapok is akadtak. A XI. Regölyi Főzőverseny zsűritagjai Fábián Gyula szekszárdi szakoktató, Jakab Jánosné tamási szakoktató és Puskásné Irén nyugdíjas szakács voltak.

Borítóképünk illusztráció, tavaly a IX. Simontornyai Várnap alkalmával készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában