A gyerek számára is félelmetes a járvány

A tavasz óta tartó koronavírus okozta helyzet mindannyiunkat egyszerre érint; gyereket, felnőttet, laikust és segítő szakembert egyaránt. Amiben különbözünk az a megküzdési képességünk, -módszereink, a kihívásokhoz való pozitív alkalmazkodási képességünk, azaz a rezilienciánk, mondta lapunknak Bozzay Cecília mentálhigiénés szakemberjelölt.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Bozzay Cecília komplex művészeti terapeuta, tanító, mentálhigiénés szakemberjelölt és családi mediátor, aki szerint a vírushelyzetben különösen kiemelt feladatunk a rugalmasságot, ellenállóságot és kitartást tanulni, amit fejleszteni kell és lehet. Érdemes számon tartani, ezek a tulajdonságok a gyerekeknél még nem kifejlettek, ezért az utóbbi félévben külön kihívást jelentett, hogy őket és pedagógusaikat is segítsék ebben.

– A helyzet, amiben márciusban nagy hirtelen találtuk magunkat, minden próbálkozásunk ellenére már-már kontrollálhatatlannak és elkerülhetetlennek tűnt, amelyek a stresszfolyamat legfőbb jellemzői. A váratlanul ránk szakadt kötelezettségek; maradjunk otthon, viseljünk maszkot, védjük magunkat a vírustól, sőt egymástól is. Eleinte az otthonmaradás, a digitális oktatás kellemes információként hathatott a gyerekekre, de megtapasztalva a fenyegető híreket, a felnőttek aggódásai, félelmei a gyerekekben is félelmet, szorongást keltettek – mondta.

Bozzay Cecília sosem felejti el, hogy a nehezebb időkben, amikor klienseivel online terápiás kapcsolatra kellett váltaniuk, mennyien kérték, hogy szakemberként elérhető legyen. Az is előfordult többször, hogy már rég befejezett családi mediációs folyamatban részt vett családtagok, szülők, nagyszülők a gyermekeik, unokáik rajzaival keresték meg.

Amiatt érdeklődtek legtöbben, mit és hogy segítsenek alsós, vagy éppen óvodáskorú gyereküknek, hogyan támogathatják, segíthetik lelki, érzelmi, mentális oldódásukat a vírushelyzetben. Szerencsére a tapasztalok ebben az esetben is azok voltak, hogy a fiatalabb korosztály fogékony a rugalmasság, ellenállóság és kitartás, a reziliencia fejlesztésére. Nyitottak a pozitív szemlélet kialakítására és a stresszoldó technikák, módszerek elsajátítására, gyakorlására.

Fotó: Makovics Kornél

– Minden esetben a szülő ismeri a legjobban a gyerekét, így hamar észlelheti, ha valami nincs rendben. A koronavírus okozta stressz­folyamat megnyilvánulhat viselkedésváltozásban, testi, érzelmi, mentális tünetei is lehetnek. Ez a helyzet tanulási lehetőség is egyben. Több módszer áll a rendelkezésemre, amelyekkel segítettem az elmúlt fél évben klienseimet. Ilyen az alkalmazott komplex művészeti terápia, amely során az adott témához kapcsolódva a relaxáció alatt verset és zenét hallgatunk, amelyek után alkotói folyamat és szóbeli feldolgozás következik az alkotásban megjelent szimbólumok értelmezésével. Ez katarzist, vagyis megtisztulásélményt hoz a stresszel, konfliktussal küzdő kliens számára. A módszer egyik sajátossága, hogy általa harmóniába lehet kerülni a természettel újra – tette hozzá.

Van, amikor már segítséget kell kérni

A stresszel szembeni védőfaktorként említhetjük a vidámságot, jókedvet, pozitív életminőséget, jó családi, házastársi kapcsolatot, az iskolázottságot, az önbizalmat. Védőfaktor továbbá az elfogadó kortárscsoport, a támogató baráti kapcsolatok, a természettel való harmonikus kapcsolat, az örömet, sikerélményt adó tevékenységek, az életcélok, az önmegnyugtatás képessége különböző hobbik által, a relaxáció, a meditáció, az ima által, a hit, a hívő életvitel, a változás állandóságának elfogadása, és a képesség az ehhez való alkalmazkodásra. Bozzay Cecília javaslata, ha a szülő olyan szintű stresszt, viselkedésbeli, mentális, érzelmi vagy testi változást érzékel gyermekén vagy önmagán, amely megoldása már meghaladja az otthoni, családon belül orvosolható problémát, mindenképpen és mielőbb forduljon szakemberhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában